Home / SVET / Na severozápade Číny vyslali do vesmíru raketu so satelitmi, za štartom však stojí súkromná firma

Na severozápade Číny vyslali do vesmíru raketu so satelitmi, za štartom však stojí súkromná firma

PEKING 5. septembra (WebNoviny.sk) – Čínska spoločnosť iSpace v stredu vyslala do vesmíru raketu s troma miniatúrnymi satelitmi. SQX-1Z odštartovala zo základne Ťiou-čchüan na severozápade Číny. Dva satelity plánujú nechať vo vesmíre v súvislosti s testovaním, pričom tretí sa vráti do atmosféry a spadne na Zem.

Ako uvádza agentúra AP, je to po prvý raz, čo súkromná čínska spoločnosť vyslala do vesmíru satelity. Firma iSpace vznikla v roku 2016 a vyvíja raketové komplety s vysokou kvalitou, nízkymi nákladmi a rýchlou odozvou, ktoré môžu využiť výrobcovia mikrosatelitov, výskumné inštitúcie a univerzity doma aj v zahraničí, uvádzajú zástupcovia spoločnosti.

Odporúčame:
Trhlinu na ruskej časti ISS opravili, tlak sa vrátil na normálnu hodnotu

Čínsky vesmírny program má pod kontrolou armáda, no počas uplynulých rokov sa na trhu objavilo aj niekoľko komerčných značiek vytvorených podľa amerických spoločností ako SpaceX a Blue Origin.

Viac k témam: iSpace, vesmír
Zdroj: Webnoviny.sk – Na severozápade Číny vyslali do vesmíru raketu so satelitmi, za štartom však stojí súkromná firma © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Švédsko by podľa parlamentného výboru malo zvýšiť svoj obranný rozpočet a počet brancov

V súčasnosti je vojenský rozpočet Švédska zhruba 119 miliárd korún.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *