Home / SLOVENSKO / Smer-SD chce obedy zadarmo pre niektorých žiakov, štát to podľa Fica bude stáť 117 miliónov eur

Smer-SD chce obedy zadarmo pre niektorých žiakov, štát to podľa Fica bude stáť 117 miliónov eur

BRATISLAVA 4. septembra (WebNoviny.sk) – Obedy zadarmo v školách budú štát stáť ročne asi 117 miliónov eur. Povedal to na utorňajšej tlačovej besede predseda strany Smer-SD Robert Fico s tým, že poslanci za Smer-SD predložia do Národnej rady SR novelu zákona, aby deti, ktoré sú v poslednom ročníku materských škôl a žiaci základných škôl mali od začiatku budúceho roka obedy zadarmo.

„Týka sa to asi 516-tisíc detí. Pozreli sme si štatistiky, ktoré boli prekvapujúce. Asi iba 50 až 60 percent žiakov na druhom stupni sa stravuje v škole, kým v materskej škole je účasť takmer 100-percentná. Každé dieťa na ZŠ a každé dieťa v poslednom ročníku materskej školy dostane od štátu tú sumu, ktorú dnes rodičia dávajú na jeho obed. Hovoríme o sume 1,20 eura na žiaka, bez ohľadu na to, aký príjem má rodič,“ vysvetlil Fico.

Odporúčame:
Kvalitné stravovanie v školách zlepší výsledky žiakov, tvrdí OĽaNO a pre deti žiada teplý obed

Podľa Fica sa našej ekonomike a Slovensku darí tak, ako nikdy predtým. „To je dôvod, aby sme prichádzali s ďalšími a ďalšími opatreniami, ktoré zvyšujú úroveň života ľudí na Slovensku. Ja sa z obedov zadarmo veľmi teším. Budú mať veľký úspech v praxi,“ doplnil predseda strany Smer-SD. Ako ďalej uviedol, mestám a obciam dajú 1,20 eura na žiaka. „Tým sa naša povinnosť končí,“ uzavrel Fico.

V školských zariadeniach sa podľa ministra financií Petra Kažimíra v školskom roku 2017/2018 stravovalo asi 381-tisíc žiakov. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter víta opatrenie obedov zadarmo, pretože dnes je asi 56-tisíc detí v hmotnej núdzi. Ako ďalej uviedol Richter, stále existujú školy bez jedálne. „Tým deťom zabezpečíme desiate. Žiadne dieťa nebude ukrátené,“ dodal Richter.

Viac k témam: obedy pre školákov, Robert Fico, školstvo, Smer-SD
Zdroj: Webnoviny.sk – Smer-SD chce obedy zadarmo pre niektorých žiakov, štát to podľa Fica bude stáť 117 miliónov eur © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dlh Trnavského samosprávneho kraja klesol pod hranicu tridsiatich percent bežných príjmov

Dobrým hospodárením otvárame možnosti na ďalšie nové investície a modernizácie v kraji, uviedol trnavský župan.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *