Home / SLOVENSKO / Záchranári naďalej varujú verejnosť, aby dodržiavali pitný režim, kolapsy z tepla neubúdajú

Záchranári naďalej varujú verejnosť, aby dodržiavali pitný režim, kolapsy z tepla neubúdajú

BRATISLAVA 18. augusta (WebNoviny.sk) – Záchranári v piatok ošetrili 55 pacientov, ktorí skolabovali z tepla. Najvyšší počet výjazdov zaznamenali v Prešovskom kraji, v ktorom malo zdravotné ťažkosti v dôsledku horúčav 13 pacientov, najmenej v Trenčianskom kraji, kde potrebovali pomoc 3 pacienti. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová.

Záchranná zdravotná služba opätovne apeluje na verejnosť, aby dbala na prevenciu – zdržiavať sa v interiéri počas obedňajších hodín, teda od 11:00 do 15:00, a dodržiavať dostatočný pitný režim. Platí, že vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti.

Odporúčame:
Pre horúčavy skolabovalo už vyše tisíc Slovákov, záchranári najmenej zasahovali v Trnavskom kraji

„Ak sa už nevyhneme pobytu vonku, netreba zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev. Tekutiny treba dopĺňať priebežne, počas celého dňa a nečakať na pocit smädu. Ideálne je piť čistú vodu, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové šťavy. Kávu s mierou, alkoholu je vhodné vyhnúť sa úplne, pretože rozširuje cievy. Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta ochladzujeme a podávame mu tekutiny po malých dúškoch,“ upozornila Krčová. Dodala, že v prípade zhoršenia zdravotného stavu treba kontaktovať tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako ďalej postupovať.

Viac k témam: horúčavy, Záchranná zdravotná služba
Zdroj: Webnoviny.sk – Záchranári naďalej varujú verejnosť, aby dodržiavali pitný režim, kolapsy z tepla neubúdajú © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Politici obviňujú EÚ z každého neúspechu, podľa Lexmann to je príčinou narastajúceho euroskepticizmu na Slovensku

„Mali by sme byť radi, že môžeme byť súčasťou európskeho spoločenstva, ktoré nám vytvára ochranu mieru,“ skonštatovala europoslankyňa.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *