Home / SVET / Video: Lietadlo Boeing prišlo pri pristávaní o motor a koleso, na palube bolo vyše 150 cestujúcich

Video: Lietadlo Boeing prišlo pri pristávaní o motor a koleso, na palube bolo vyše 150 cestujúcich

MANILA 17. augusta (WebNoviny.sk) – Na letisku vo Filipínach zišlo v noci zo štvrtka na piatok z dráhy čínske lietadlo. Stroj čínskeho dopravcu Xiamen Air sa pokúšal počas lejaku pristáť, skončil však na bahnistej ploche, pričom prišiel o jeden motor a koleso. Na palube sa nachádzalo 165 ľudí, ktorí sa dostali z lietadla von pomocou núdzových šmykľaviek, uviedli tamojšie úrady.

Lietadlo stratilo kontakt s kontrolnou vežou

Len štyria pasažieri utrpeli pri incidente škrabance. Zvyšných členov osadenstva lietadla, vrátane ôsmich členov posádky, odviedli do terminálu letiska. Tam im poskytli prikrývky a jedlo, predtým, než odišli do hotela, uviedol na tlačovej konferencii generálny riaditeľ letiska Ed Monreal.

Boeing 737 priletel z čínskeho mesta Sia-men a pre zhoršenú viditeľnosť sa mu na prvý raz nepodarilo pristáť, vysvetlil novinárom generálny riaditeľ filipínskeho Úradu civilného letectva Jim Sydiongco. Lietadlo preto letisko obkrúžilo a okolo polnoci sa pokúsilo pristáť znovu, ale predtým stratilo kontakt s kontrolnou vežou.

Hovorca úradu Eric Apolonio uviedol, citujúc pritom prvú správu o nehode, že lietadlo zišlo z pristávacej dráhy smerom na trávnatú plochu pri nej, pričom malo vypnuté svetlá.

Záchranári pracujú na odstránení prebytočného paliva

Vyšetrovatelia už z lietadla vzali zapisovač letových údajov a po jeho zdvihnutí plánujú zobrať aj záznamník palubnej komunikácie, aby mohli určiť príčinu nehody, povedal Sydiongco. Pri vyšetrovaní bude pomáhať aj čínsky tím, uviedol čínsky Úrad pre civilné letectvo.

Odporúčame:
Nemecké lietadlo s pasažiermi na palube muselo na ceste domov núdzovo pristáť na Kréte

Medzinárodné letisko Ninoya Aquina v Manile bude v dôsledku nehody po väčšinu piatka uzavreté, zatiaľ čo tam budú záchranné služby pracovať na odstránení prebytočného paliva a následne zdvíhať stroj zo zeme. Niekoľko medzinárodných a domácich letov pre incident zrušili alebo presmerovali. Letisko sprístupnilo menšiu pristávaciu dráhu pre vnútroštátne lety. Spoločnosť Xiamen Air vyšle do Manily náhradné lietadlo, uviedol jej zástupca.

Viac k témam: Boeing, hasiči, letisko, lietadlo, núdzové pristátie, záchranári
Zdroj: Webnoviny.sk – Video: Lietadlo Boeing prišlo pri pristávaní o motor a koleso, na palube bolo vyše 150 cestujúcich © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Propalestínske protesty na univerzitách neutíchajú. Došlo k stovkám zatknutí aj zraneniam zasahujúcich policajtov

Protestné stanové tábory sa rozšírili po celých Spojených štátov a spojili študentov z rôznych prostredí, vrátane Palestínčanov, Arabov, židov a moslimov, v odsúdení izraelského bombardovania Pásma Gazy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *