Home / SVET / KĽDR a Južná Kórea rokovali o 3. samite lídrov, svoje vzťahy prirovnali k dvom blízkym priateľom

KĽDR a Južná Kórea rokovali o 3. samite lídrov, svoje vzťahy prirovnali k dvom blízkym priateľom

SOUL 13. augusta (WebNoviny.sk) – Vysokí predstavitelia Severnej a Južnej Kórey sa v pondelok stretli na rokovaniach o prípravách tretieho summitu ich lídrov Kim Čong-Una a Mun Če-ina.

Stretnutie v Pchanmundži

Juhokórejskú delegáciu vedie minister pre zjednotenie Čo Mjong-kjon, severokórejskú predseda Výboru pre mierové zjednotenie Kórey Ri Son-kwon. Juh má v delegácii napríklad aj prezidentovho poradcu pre severokórejské jadrové záležitosti, Sever zase predstaviteľov dohliadajúcich na ekonomickú spoluprácu oboch Kóreí.

Odporúčame:
Japonec údajne čelí obvineniam zo špionáže, v KĽDR mal nakrúcať video z vojenského zariadenia

Zástupcovia oboch krajín sa stretli v budove kontrolovanej Kórejskou ľudovodemokratickou republikou (KĽDR) v pohraničnej obci Pchanmundžom, aby určili dátum a miesto konania stretnutia.

Kim a Mun, ktorí sa stretli po prvý raz v apríli a po druhý raz na menej formálnych rokovaniach v máji, sa už skôr dohodli na ďalšom summite na jeseň v Pchjongjangu, ale nezverejnili žiadne konkrétne detaily.

Zlepšenie vzťahov medzi Kóreami

Na začiatku rokovaní Ri Son-Kwon prirovnal súčasné vzťahy medzi Severom a Juhom ku dvom veľmi blízkym priateľom, medzi ktorých sa nič nemôže postaviť.

Odporúčame:
Severná Kórea skritizovala USA, sankcie platia napriek snahám o ústretové kroky

„Zúčastňujeme sa na tomto rokovaní s úmyslom, aby z neho vzišlo niečo dobré,“ vyjadril sa podľa správ Ri a dodal, že pokračovanie rozhovorov o summite lídrov v Pchjongjangu pomôže zlepšiť vzťahy medzi Kóreami.

„Budeme počúvať stanovisko Severu na medzikórejský jesenný summit, ktorý je dohodnutý na základe Pchanmundžomskej deklarácie, a podelíme sa o naše názory,“ vyjadril sa pred pondelkovým stretnutím Čo Mjong-kjon odkazujúc na dohodu z aprílového summitu.

Viac k témam: Južná Kórea, Kim Čong-un, KĽDR Kórejská ľudovodemokratická republika, Severná Kórea
Zdroj: Webnoviny.sk – KĽDR a Južná Kórea rokovali o 3. samite lídrov, svoje vzťahy prirovnali k dvom blízkym priateľom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pred klubom vo Washingtone sa strieľalo, podozrivý postrelil piatich ľudí

Streľba sa odohrala zhruba pol hodinu pred polnocou vo štvrti Dupont Circle vo Washingtone.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *