Home / EKONOMIKA / Čína reaguje na kroky USA, plánuje zaviesť 25-percentné clo na americké tovary

Čína reaguje na kroky USA, plánuje zaviesť 25-percentné clo na americké tovary

BRATISLAVA 8. augusta (WebNoviny.sk) – Čína zavedie nové 25-percentné clo na americké tovary, ktorých dovoz má hodnotu 16 mld. USD ročne. Oznámilo to v stredu čínske ministerstvo obchodu.

Peking tým reaguje na krok americkej strany, ktorá deň predtým oznámila clá na ďalšie čínske dovozy v rovnakom objeme. Nové čínske clá podľa portálu bbc.com zasiahnu americké uhlie, ropu, chemikálie alebo zdravotnícku techniku.

Trumpova administratíva zvýšila clá

Washington začne od 23. augusta uplatňovať 25-percentné clo na dovoz ďalších čínskych tovarov v hodnote 16 mld. USD. Oznámenie Úradu obchodného zástupcu USA nebolo prekvapením po tom, čo administratíva prezidenta Donalda Trumpa v júli zvýšila clá na čínsky import v hodnote 34 mld.

Odporúčame:
USA zmrazia obchodné vzťahy s každým, kto bude obchodovať s Iránom, vyhlásil prezident Trump

USD ročne a Čína odpovedala protiopatreniami v rovnakom rozsahu. Najnovšie odvetné clá plánuje Peking uplatňovať tiež od 23. augusta.

USA pripravuje clo na ďalšie čínske tovary

Dve najväčšie ekonomiky sveta sú v obchodnom spore pre obvinenia zo strany Washingtonu, že Čína používa bezohľadnú taktiku v snahe získať nad USA technologickú prevahu.

Súčasťou tejto údajnej taktiky sú podľa americkej administratívy kybernetické krádeže a tlak na americké firmy, aby odovzdávali svoje obchodné tajomstvá výmenou za prístup na čínsky trh.

Odporúčame:
Dolár oslabil voči jenu pred plánovaným zavedením cla na ďalšie čínske tovary

V spore medzi USA a Čínou sa predpokladá ďalšia eskalácia. Americká vláda pripravuje 25-percentné clo na ďalšie čínske produkty za 200 mld. USD a prezident Trump pohrozil, že zavedie clá na fakticky celý čínsky dovoz do USA. Import tovarov a služieb z Číny na americký trh bol vlani v sume takmer 524 mld. USD.

https://www.bbc.com/news/business-45113866

(1 EUR = 1,1589 USD)

Viac k témam: clá, clo, Donald Trump, import, tovar
Zdroj: Webnoviny.sk – Čína reaguje na kroky USA, plánuje zaviesť 25-percentné clo na americké tovary © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ministerstvo hospodárstva poskytlo štátu takmer 400 mil. eur, najviac peňazí smerovalo do Bratislavského kraja

Štátnu pomoc ad hoc dostalo od ministerstva hospodárstva päť príjemcov, mierne prekročila 25 mil. eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *