Home / EKONOMIKA / Starobné dôchodky na Slovensku medziročne stúpli, seniori dostávali priemerne vyše 442 eur

Starobné dôchodky na Slovensku medziročne stúpli, seniori dostávali priemerne vyše 442 eur

BRATISLAVA 6. augusta (WebNoviny.sk) – Priemerný starobný dôchodok na Slovensku na konci júla tohto roka predstavoval 442,15 eura. V porovnaní s koncom júla minulého roka ide o nárast o 14,64 eura. Tento druh dôchodku pritom v minulom mesiaci poberalo vyše 1,06 mil. osôb.

Viac dostali aj invalidní dôchodci

Predčasný starobný dôchodok, ktorý dostávalo 16,3 tisíca penzistov, dosahoval v priemere 410,22 eura. Medziročne išlo o nárast o 3,52 eura. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila Sociálna poisťovňa.

Odporúčame:
Strana SPOLU odmieta dôchodkový strop, Slováci vo fyzicky náročných prácach sa ho nemusia dožiť

Priemerný invalidný dôchodok pre osoby s mierou postihnutia do 70 % bol na konci minulého mesiaca na úrovni 203,91 eura, čo je v medziročnom porovnaní zvýšenie o 3,43 eura. Invalidnú penziu pre ľudí s mierou postihnutia nad 70 % vyplácala Sociálna poisťovňa v priemernej výške 368,23 eura.

Oproti koncu júla vlaňajška je to nárast o 7,72 eura. Sociálna poisťovňa pritom ku koncu minulého mesiaca evidovala 237,5 tisíca poberateľov invalidných dôchodkov.

Zvýšili aj vdovské a sirotské

Vdovské dôchodky dosahovali ku koncu minulého mesiaca v priemere 254,85 eura, čo je medziročný nárast o 4,76 eura. Tieto dôchodky pritom dostávalo 293,1 tisíca ovdovených žien. Priemerná výška vdoveckých dôchodkov, ktoré poisťovňa vyplácala 47,6 tisíca vdovcom, bola na úrovni 201,31 eura.

Odporúčame:
Odborári začali s petíciou za referendum o dôchodkovom strope, zastavia ju len v jednom prípade

Oproti koncu júla minulého roka je to nárast o 6,54 eura. Sirotské dôchodky dostávalo na konci júla tohto roka 19,3 tisíca osôb, a to v priemernej výške 130,33 eura. Priemerná sirotská penzia tak bola medziročne vyššia o 1,41 eura.

Viac k témam: dôchodok, Sociálna poisťovňa, starobný dôchodok
Zdroj: Webnoviny.sk – Starobné dôchodky na Slovensku medziročne stúpli, seniori dostávali priemerne vyše 442 eur © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Podmienky pre štátnych zástupcov v dozorných radách a predstavenstvách sa menia, rozhodla o tom vláda

Prijatím zmeny sa tak umožní širší výber zástupcov štátu do orgánov spoločností s jeho majetkovou účasťou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *