Home / SLOVENSKO / Meteorológovia vydali výstrahu 1. stupňa pred búrkami pre celé Slovensko

Meteorológovia vydali výstrahu 1. stupňa pred búrkami pre celé Slovensko

BRATISLAVA 5. augusta (WebNoviny.sk) – Slovensko dnes čaká prevažne polooblačno až oblačno, spočiatku aj zmenšená oblačnosť. Ako informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej internetovej stránke, postupne treba očakávať na mnohých miestach prehánky alebo búrky, aj intenzívne.

Vietor bude silnieť

Počas dňa bude veľmi teplo, denná teplota 29 až 34 stupňov Celzia, na severe miestami okolo 26 stupňov Celzia. Fúkať bude južný až juhozápadný vietor do 20 km/h, podvečer sa zmení na severný. Pri búrkach zosilnie.

SHMÚ vydal výstrahu 1. stupňa pred búrkami na celom území Slovenska od 13:00 do 21:00. Zvýšená je pravdepodobnosť búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 20 – 25 m/s (70 – 90 km/h).

Môžu spôsobiť menšie škody

Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri spomínaných búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov).

Viac k témam: SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav, silné búrky, výstrahy
Zdroj: Webnoviny.sk – Meteorológovia vydali výstrahu 1. stupňa pred búrkami pre celé Slovensko © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Moskva na Ukrajine stratila ďalších viac ako tisíc vojakov, prišla aj o desiatky kusov techniky

Celkové straty Ruska od začiatku invázie na Ukrajinu vzrástli na viac ako 465 000 ľudí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *