Home / EKONOMIKA / Zbrojárska výroba na Slovensku posilňuje, podniky zvýšili tržby o 19 percent

Zbrojárska výroba na Slovensku posilňuje, podniky zvýšili tržby o 19 percent

BRATISLAVA 3. augusta (WebNoviny.sk) – Zbrojárska výroba na Slovensku posilňuje, pričom tržby kľúčových výrobcov obranného priemyslu sa medziročne zvýšili o 19,1 %. V roku 2017 dosiahli tieto tržby 220,38 mil. eur, kým v roku 2016 to bolo 184,96 mil. eur.

Informoval o tom predseda Sekcie výrobcov obranného priemyslu (SVOP) Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Martin Dušanič.

„Potvrdzuje sa, že zbrojárska výroba má vzhľadom na tradíciu, know-how a produkčné kapacity svoje stabilné miesto v štruktúre domáceho priemyslu. Vzhľadom na udržateľnosť sektorovej skladby slovenskej ekonomiky je to dobrá správa,“ uviedol k výsledkom Martin Dušanič.

Vyššia produkcia delostreleckej munície

Aktíva najväčších slovenských výrobcov obrannej techniky v minulom roku dosiahli 255,88 mil. eur.

„Slovensko má v sektore obranného priemyslu širokú škálu činností. Sme aktívni v segmente letectva, vo výrobe pozemnej techniky, v opravárenských a servisných projektoch. Pohybujeme sa od ťažkého strojárstva a opracovávania kovov až po presnú techniku a moderné komunikačné systémy,“ zdôraznil Dušanič.

Odporúčame:
Foto: V Banskej Bystrici vyvinuli unikátne mobilné navigačné letiskové veže

Ako ďalej uviedol, jednotlivé firmy prišli na trh aj s novinkami ako mobilné letiskové veže alebo tridsaťmilimetrové kanóny.

Taktiež sa podľa Dušaniča medziročne zvýšila produkcia delostreleckej munície. „V rámci trojstranného projektu Slovenska, Čiech a Poľska sa dokončil vývoj a testovanie munície do kanóna 155 milimetrov, pričom ako prvá si ju objednala poľská armáda,“ konkretizoval Dušanič.

Opravárenské projekty

Osobitné miesto v portfóliu zbrojárskych firiem zaujímajú podľa jeho slov opravárenské projekty. „Prebiehajú generálne opravy obranných systémov DANA a Božena. Úspešne tiež napreduje generálna oprava vrtuľníkov Mi-17 pre afgánsku armádu,“ vysvetlil Dušanič. Zároveň ocenil, že sa posilňuje spolupráca domáceho priemyslu so slovenskou armádou.

Dodávky pre domácu armádu sú totiž podľa neho základom pre export produkcie do zahraničia. „Chceme sa zúčastniť nielen modernizačných aktivít, ale trúfame si aj na nové projekty. Práve preto sme vyjadrili pripravenosť participovať aj na projektoch obrnených vozidiel 8×8, resp. 4×4,“ uzatvoril Martin Dušanič.

Členovia Sekcie výrobcov obranného priemyslu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory tvoria kľúčovú výrobnú platformu slovenského obranného priemyslu. Pôsobia prierezovo v takmer všetkých jeho subsektoroch (od výroby a opráv pozemnej a leteckej techniky, cez hlavňové programy, muníciu, odmínovanie, až po simulátory a IT systémy) a zamestnávajú viac ako 4 000 ľudí.

Viac k témam: Sekcia výrobcov obranného priemyslu (SVOP), SOPK Slovenská obchodná a priemyselná komora, zbrojárstvo
Zdroj: Webnoviny.sk – Zbrojárska výroba na Slovensku posilňuje, podniky zvýšili tržby o 19 percent © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovensku chýba stratégia prosperity a rastu, NKÚ považuje výsledky kontrol za alarmujúce

Zaostávame za susednými krajinami aj za vyspelou Európou a tento stav sa nám nedarí zvrátiť, uviedol predseda NKÚ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *