Home / EKONOMIKA / Nicholsonová poslala Pellegrinimu otvorený list, kritizuje sociálne služby na Slovensku

Nicholsonová poslala Pellegrinimu otvorený list, kritizuje sociálne služby na Slovensku

BRATISLAVA 30. júla (WebNoviny.sk) – Podpredsedníčka parlamentu za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Lucia Ďuriš Nicholsonová poslala otvorený list premiérovi Petrovi Pellegrinimu, v ktorom kritizuje proces transformácie a deinštitucionalizácie systému sociálnych služieb na Slovensku.

Tento proces podľa nej za viac ako dva roky nikam nepokročil. Predsedu vlády preto liberálna poslankyňa žiada, aby prijal okamžité a účinné opatrenia, ktoré povedú k náprave tohto stavu, uvádza sa v tlačovej správe strany SaS.

Pripojila sa k mimovládnym organizáciám

Nicholsonová sa tak pripojila k viacerým mimovládnym organizáciám zastupujúcich práva občanov so zdravotným postihnutím, ktoré sa tiež obrátili na premiéra vo veci zdĺhavého riešenia procesu transformácie a deinštitucionalizácie sociálnych služieb a nerealizácie Národného projektu deinštitucionalizácie a podpory transformačných plánov z Operačného programu Ľudské zdroje.

Nicholsonová sa danej téme venuje už od júna 2016, keď kontaktovala ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera. Ten jej odpovedal, že národný projekt sa začne implementovať v septembri, resp. najneskôr do konca roka 2016. Stále sa však nič nestalo,“ upozorňujú liberáli.

Slovensko porušuje ľudské práva

Slovensko podľa Nicholsonovej ohrozuje čerpanie prostriedkov z európskych štrukturálnych fondov na roky 2014 a 2020. „Čo je však najdôležitejšie, porušuje ľudské práva občanov so zdravotným postihnutím žijúcich v zariadeniach sociálnych služieb a nedodržiava záväzky, ku ktorým sa zaviazalo,“ poznamenala.

Ako uviedla, má hodnoverné informácie, že zástupcovia príslušných generálnych riaditeľstiev Európskej komisie nemajú k danému projektu žiadne pripomienky a ani výhrady. „Preto nerozumiem tomu, prečo sa tento národný projekt ešte nezačal realizovať,“ dodala Nicholsonová.

Viac k témam: Lucia Ďuriš Nicholsonová, sociálne služby
Zdroj: Webnoviny.sk – Nicholsonová poslala Pellegrinimu otvorený list, kritizuje sociálne služby na Slovensku © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Do projektu Právo na prvé zamestnanie sa zapojili desiatky zamestnávateľov, nových pracovníkov školia takmer bezplatne

Projektom podľa ministra Tomáša cielia najmä na mladých ľudí, ktorý skončili strednú alebo vysokú školu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *