Home / SVET / Trump zvažuje sankcie proti Turecku pre väznenie amerického pastora obvineného z terorizmu

Trump zvažuje sankcie proti Turecku pre väznenie amerického pastora obvineného z terorizmu

WASHINGTON 27. júla (WebNoviny.sk) – Americký prezident Donald Trump plánuje uvaliť sankcie na Turecko. Politik vo štvrtok vyhlásil, že Spojené štáty budú takýmto spôsobom reagovať na zadržiavanie amerického pastora obvineného z terorizmu a špionáže. Turecko označilo Trumpove vyhrážky za „nevhodné a lacné“.

Andrewa Craiga Brunsona z Black Mountain v Severnej Karolíne zadržali po neúspešnom pokuse o prevrat v Turecku v roku 2016 za jeho údajné kontakty s kurdskými rebelmi a tiež so sieťou vedenou exilovým duchovným vodcom Fethullahom Gülenom, ktorého vláda obviňuje z pokusu o prevrat.

V stredu ho prepustili z väzenia, kde strávil rok a pol a transportovali ho do domácej väzby, a to v dôsledku zdravotných problémov. Informovala o tom turecká agentúra Anadolu. Trump však uviedol, že s takýmto riešením nie je spokojný a požaduje jeho okamžité prepustenie.

Odporúčame:
Nová kniha Trumpovej exporadkyne vraj bude šokujúca, priblíži svoje pôsobenie v tíme prezidenta

Brunsona v súčasnosti súdia pre obvinenia z napojenia na teroristickú skupinu a tiež zo špionáže. V prípade uznania viny môže dostať 35 rokov za mrežami. Pastor obvinenia odmieta. Muža si zastal aj americký viceprezident Mike Pence. „Je to nevinný muž a neexistujú žiadne dôkazy o jeho vine,“ vyjadril sa vo štvrtok.

Hovorca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana varoval USA, aby „prehodnotili a prijali konštruktívne stanoviská pred tým, ako ešte viac poškodia svoje vlastné záujmy a vzťahy s Tureckom“.

Viac k témam: Donald Trump, Recep Tayyip Erdogan, terorizmus, Turecko, USA
Zdroj: Webnoviny.sk – Trump zvažuje sankcie proti Turecku pre väznenie amerického pastora obvineného z terorizmu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pred klubom vo Washingtone sa strieľalo, podozrivý postrelil piatich ľudí

Streľba sa odohrala zhruba pol hodinu pred polnocou vo štvrti Dupont Circle vo Washingtone.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *