Home / SVET / Taliansky premiér žiada členské štáty Európskej únie o pomoc s migrantmi zo zachránenej lode

Taliansky premiér žiada členské štáty Európskej únie o pomoc s migrantmi zo zachránenej lode

RÍM 15. júla (WebNoviny.sk) – Taliansky premiér Giuseppe Conte požiadal v sobotu všetky členské štáty Európskej únie o pomoc s migrantmi z rybárskej lode, ktorí sa v ostatných dňoch stali centrom ďalšej škriepky medzi Talianskom a Maltou o tom, kto ich má prijať. Na výzvu odvtedy zareagovali Francúzsko, spomínaná Malta i Nemecko. Každý štát prijme po 50 z celkovo 450 migrantov.

Migranti boli na palube veľkej rybárskej lode smerujúcej k talianskemu ostrovu Lampedusa, keď sa Taliansko a Malta začali sporiť o to, kto je zodpovedný za ich prijatie. Malta tvrdila, že svoju povinnosť splnila, keď skontrolovala, či loď nepotrebuje pomoc, čo vraj nepotrebovala.

Odporúčame:
Španielsko je vinné z toho, že neprijalo toľko migrantov, koľko mu stanovila Európska únia

Taliansko však trvalo, že mala lodi sprístupniť svoje prístavy. V sobotu ráno migrantov z lode presunuli na záchranné plavidlo Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) a loď talianskej pohraničnej polície, ktoré sa večer doplavili k ostrovu Sicília a čakali pri prístave Pozzallo, keďže taliansky minister vnútra nástojil na tom, že utečencov by mala prijať Malta alebo Líbya.

Francúzsko a Malta súhlasili s prijatím migrantov v noci. Conte na ich rozhodnutie zareagoval na sociálnej sieti Facebook, kde zverejnil aj kópiu listu, ktorý poslal popredným predstaviteľom Európskej komisie a žiadal v ňom o pomoc s prílevom migrantov do Talianska.

Odporúčame:
Nastúpenie do lode nesmie byť pre migrantov vstupenka do Európy, zdôrazňuje ministerka Saková

„Je to dôležitý výsledok,“ komentoval situáciu taliansky premiér. Po rozhodnutí oboch krajín počas nedele oznámila prijatie migrantov aj nemecká vláda.

„S ohľadom na prebiehajúce rozhovory o väčšej bilaterálnej spolupráci v oblasti azylu je Nemecko pripravené v tomto prípade prijať 50 ľudí,“ píše sa v jej stanovisku.

Viac k témam: Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž Frontex, Európska únia, Giuseppe Conte, migranti, utečenci
Zdroj: Webnoviny.sk – Taliansky premiér žiada členské štáty Európskej únie o pomoc s migrantmi zo zachránenej lode © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Tornádo zasiahlo čínske mesto Kuang-čou, o život prišlo päť ľudí (video+foto)

Čínsky meteorologický úrad uviedol, že tornádo na mesto udrelo v sobotu o zhruba tretej popoludní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *