Home / SVET / V Thajsku začala misia na záchranu skupiny futbalistov, ktorí uviazli v jaskyni

V Thajsku začala misia na záchranu skupiny futbalistov, ktorí uviazli v jaskyni

BRATISLAVA 8. júla (WebNoviny.sk) – V Thajsku sa v nedeľu o desiatej ráno miestneho času (05:000 SELČ) začala misia na záchranu dvanástich členov detského futbalového mužstva a ich trénera z útrob jaskyne, v ktorej sú uväznení už dva týždne. Informoval o tom šéf záchrannej operácie Narongsak Osottanakorn.

Chlapcov je potrebné z jaskyne vytiahnuť napriek tomu, že ide o veľmi rizikovú operáciu. V oblasti totiž začína obdobie dažďov a ich záchrana by už o niekoľko dní podľa všetkého neprichádzala do úvahy.

Odporúčame:
Video: Skupina futbalistov uviazla v jaskyni v Thajsku, experti zvažujú možnosti záchrany

Na záchrannej akcii sa zúčastňuje 18 potápačov, piati sú z Thajska, trinásti zo zahraničia. Plán spočíva v tom, že chlapcov a ich trénera postupne jedného po druhom prevedú zložitým terénom jaskyne vrátane chodieb, ktoré sú až po strop zaplavené vodou. Na tento účel sa chlapci učili základom potápania, hoci doteraz s tým nemali žiadne skúsenosti.

Prvý z chlapcov by sa mohol pri ideálnom scenári objaviť pri východe z jaskyne okolo deviatej večer miestneho času (16:00 SELČ). Celá operácia by mohla trvať aj niekoľko dní. Najnáročnejší úsek cesty čaká chlapcov podľa BBC už na začiatku ich cesty von z jaskyne.

„Chlapci sú pripravení fyzicky asj psychicky. Sú odhodlaní a pripravení zvládnuť to,“ oznámil tesne pred začiatkom záchrannej akcie Osottanakorn.

Viac k témam: jaskyňa, záchranári
Zdroj: Webnoviny.sk – V Thajsku začala misia na záchranu skupiny futbalistov, ktorí uviazli v jaskyni © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Poľské úrady zatkli muža, ktorý chcel pomôcť Rusom s atentátom na ukrajinského prezidenta Zelenského

Podozrivý sa podľa prokuratúry usiloval o kontakt s Rusmi priamo zapojenými do vojny na Ukrajine.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *