Home / EKONOMIKA / Ekonomika Slovenska / Raši chce presadiť väčšiu flexibilitu v eurofondoch, regióny by tak mohli dostať viac peňazí

Raši chce presadiť väčšiu flexibilitu v eurofondoch, regióny by tak mohli dostať viac peňazí

BRATISLAVA 4. júla (WebNoviny.sk) – Eurofondy po roku 2020 by mali mať väčšiu flexibilitu a mali by odzrkadľovať potreby regiónov. To bola hlavná téma prvého rokovania expertov krajín V4 a Chorvátska, Slovinska, Bulharska a Rumunska v Bratislave v rámci predsedníctva SR vo Visegrádskej štvorke.

Informoval o tom v stredu Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) s tým, že politika súdržnosti Európskej únie je tiež jednou z hlavných tém slovenského predsedníctva vo V4.

Silná politika súdržnosti

„Slovensko, podobne ako krajiny V4, potrebuje v rámci budúceho eurofondového rozpočtu väčšiu slobodu. Chceme presadiť väčšiu mieru flexibility, aby do regiónov prúdili prostriedky z fondov EÚ podľa ich skutočných potrieb,“ povedal vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši. V prvý deň dvojdňového expertného rokovania, ktoré zorganizoval ÚPVII, sa uskutočnila panelová diskusia v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave.

Na tému Strategické smerovanie politiky súdržnosti EÚ po roku 2020 v prospech rozvojových potrieb regiónov EÚ diskutovali spolu s medzinárodnými expertmi i zahraniční študenti z letnej školy Európskej asociácie regionálnej vedy (ERSA).

Odporúčame:
Danko žiada legislatívu na počítačovú bezpečnosť, chce zabrániť krádežiam údajov aj podvodom

Predsedníctvo SR vo V4 bude podporovať zachovanie silnej pozície politiky súdržnosti na úrovni EÚ ako jej hlavnej investičnej politiky na podporu rastu a zamestnanosti aj po roku 2020.

„Prioritou bude diskusia a identifikácia spoločných pozícií k budúcemu mechanizmu implementácie politiky súdržnosti po roku 2020 a snaha nájsť spoločné návrhy riešení k témam týkajúcim sa procesu negociácií k návrhu balíka legislatívnych predpisov EÚ pre politiku súdržnosti po roku 2020 predložených Európskou komisiou v máji 2018,“ vyplýva z Programu predsedníctva SR vo Visegrádskej skupine od 1. júla 2018 do 30. júna 2019.

Hodnotenie fondov Európskej únie

Dôležitým prvkom, ktorý by mal prispieť k napĺňaniu vízie hospodárskej, sociálnej a územnej súdržnosti a konvergencii regiónov EÚ, je podľa programu hodnotenie. Jeho cieľom je posúdiť vplyvy a efekty finančnej podpory z fondov EÚ, pričom zistenia a odporúčania prispejú k napĺňaniu hlavných cieľov politiky súdržnosti a budú mať vplyv na tvorbu nových stratégií.

„Zámerom predsedníctva bude prezentácia výsledkov hodnotení fondov EÚ realizovaných v krajinách V4 s prepojením na nové výzvy v politike súdržnosti EÚ,“ uvádza sa v programe predsedníctva SR vo V4. Diskusia o ďalšom smerovaní politiky súdržnosti po roku 2020 bude prebiehať vo formáte V4+ aj za účasti Bulharska, Chorvátska, Rumunska, Slovinska a prípadne ďalších partnerov.

Viac k témam: eurofondy, Európska únia, Richard Raši, Úrad pre investície a informatizáciu SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Raši chce presadiť väčšiu flexibilitu v eurofondoch, regióny by tak mohli dostať viac peňazí © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Najlepšie podmienky pre malé a stredné firmy na Slovensku sú v Prešove, tvrdí štúdia

Najlepšie čiastkové umiestnenie spomedzi slovenských miest v štúdii Doing Business, ktorá porovnávala podnikanie vo vybraných mestách v  Chorvátsku, Českej republike, Portugalsku a na Slovensku dosiahla Žilina, ktorej patrí tretia priečka v indikátore Prístup k elektrickej energii. BRATISLAVA 6. júla (WebNoviny.sk) – Zo slovenských miest sa má podľa štúdie Doing Business, ktorú vypracovala Svetová banka, najjednoduchšie podnikať malým

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *