Home / SVET / Merkelová chce zabrániť konfliktu medzi Európskou úniou a USA pre clá, varuje pred reálnou vojnou

Merkelová chce zabrániť konfliktu medzi Európskou úniou a USA pre clá, varuje pred reálnou vojnou

BERLÍN 4. júla (WebNoviny.sk) – Európska únia podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej urobí všetko pre to, aby zabránila obchodnej vojne s USA. Kancelárka to vyhlásila v stredu v nemeckom parlamente.

„Stojí to za vynaloženie všetkej snahy na odvrátenie tohto konfliktu, aby sa nezmenil na reálnu vojnu, ale samozrejme treba na to dve strany,“ povedala Merkelová v parlamente a poznamenala, že predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker onedlho odcestuje do USA.

Odporúčame:
Merkelová a Seehofer sú stále v rozpore, riešenie malo poskytnúť ich „krízové rokovanie“

Merkelová povedala, že dobré fungovanie svetovej ekonomiky závisí od partnerskej spolupráce krajín. Zároveň vyslovila otázku, či má význam počítať prebytky a deficity iba v obchode s tovarmi.

Dodala, že ak by sa zahrnuli digitálne služby, USA by pravdepodobne voči Európe vykazovali obchodný prebytok. „Je takmer zastarané rátať tovary a nerátať služby,“ konštatovala.

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa uvalila clá na dovoz ocele a hliníka z Európskej únie a uvažuje aj o clách na autá, nákladné vozidlá a automobilové dielce, čo by mohlo byť pre Nemecko bolestivé.

Viac k témam: Angela Merkelová, clá USA, Donald Trump, Európska únia, USA
Zdroj: Webnoviny.sk – Merkelová chce zabrániť konfliktu medzi Európskou úniou a USA pre clá, varuje pred reálnou vojnou © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Mier za ruských podmienok nebude znamenať koniec ľudského utrpenia, uviedla estónska premiérka Kallasová

Kallasová priznala, že západných spojencov treba čoraz viac presviedčať o potrebe podpory Ukrajiny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *