Home / SLOVENSKO / Slovensko preberá predsedníctvo vo V4, má priniesť konkrétne výsledky v prospech občanov

Slovensko preberá predsedníctvo vo V4, má priniesť konkrétne výsledky v prospech občanov

BRATISLAVA 1. júla (WebNoviny.sk) – Zdôrazniť dôležitosť V4 ako nástroja regionálnej spolupráce a garanta regionálnej stability a dobrých susedských vzťahov je cieľom slovenského predsedníctva vo Visegrádskej štvorke (V4).

Slovenská republika sa predsedníctva vo V4 ujme v nedeľu 1. júla. Ide o naše v poradí piate predsedníctvo vo Visegrádskej skupine. Predsedníctvo potrvá jeden rok, do 30. júna 2019. Slovenská republika ho preberá od Maďarska a o rok ho odovzdá Českej republike.

Programová kontinuita predsedníctiev

Naším cieľom je zachovať primeranú programovú kontinuitu týchto troch predsedníctiev, uvádza sa to vo vyhlásení Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR k začatiu predsedníctva SR vo V4, ktoré agentúre SITA poskytol tlačový odbor MZVaEZ SR.

Odporúčame:
Podpora kultúry patrí medzi priority nadchádzajúceho slovenského predsedníctva vo V4

Ako vo vyhlásení informuje rezort diplomacie, slovenské predsedníctvo vo V4 chce zdôrazniť dôležitosť V4 ako nástroja regionálnej spolupráce a garanta regionálnej stability a dobrých susedských vzťahov. Zároveň chce potvrdiť, že V4 je integrálnou súčasťou EÚ – pod vedením Slovenska sa V4 bude aktívne podieľať na diskusii o budúcnosti EÚ a prispievať tak k riešeniam aktuálnych výziev, ktorým v súčasnosti spoločne čelíme v Európskej únii. V neposlednom rade chce Slovensko ako predsednícka krajina prichádzať s konštruktívnymi návrhmi a riešeniami, ktoré by boli široko akceptovateľné.

Dôraz na posilňovanie vnútornej dynamiky

Slovenské predsedníctvo chce priniesť konkrétne výsledky v prospech občanov v troch prioritných programových oblastiach, medzi ktoré patria – Silná Európa, Bezpečné prostredie a Inteligentné riešenia. SR bude ako predsedajúca krajina V4 klásť dôraz na posilňovanie vnútornej dynamiky, konkurencieschopnosti, bezpečnosti a súdržnosti vyšehradského regiónu, čo je vyjadrené mottom Dynamický Vyšehrad pre Európu.

Verejnosť môže aktivity nášho predsedníctva vo V4 sledovať prostredníctvom webovej stránky ministerstva – https://www.mzv.sk/zahranicna-politika/slovensko-a-v4/slovenske-predsednictvo-v4/uvod a vlastného twitterového účtu – https://twitter.com/v4_pres.

V4 je spoločenstvo štyroch stredoeurópskych štátov Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska založené vo Visegráde 15. februára 1991.

Viac k témam: V4 Visegrádska štvortka, V4 Vyšehradská štvorka
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko preberá predsedníctvo vo V4, má priniesť konkrétne výsledky v prospech občanov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Fico a Pellegrini zdôraznili vzor M. R. Štefánika pre dnešnú dobu, časť publika ich vypískala (video+foto)

Ficove vystúpenie sprevádzali nesúhlasné výkriky od časti zúčastnených ľudí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *