Home / EKONOMIKA / Slovensko a Maďarsko prepojí ďalší most, minister Érsek verí v zlepšenie života ľudí

Slovensko a Maďarsko prepojí ďalší most, minister Érsek verí v zlepšenie života ľudí

BRATISLAVA 28. júna (WebNoviny.sk) – Minister dopravy a výstavby SR Arpád Érsek a štátny tajomník pre dopravnú politiku Ministerstva inovácií a technológií Maďarska László Mosóczi vo štvrtok podpísali dodatok k dohode medzi vládou Maďarska a Slovenska o výstavbe cestného mosta ponad rieku Ipeľ na spoločnej štátnej hranici medzi obcami Chľaba a Ipolydamásd.

Výstavba mosta ponad rieku Ipeľ tak môže ísť do záverečnej prípravnej fázy. Informovala o tom vo štvrtok hovorkyňa Ministerstva dopravy a výstavby SR Karolína Ducká. Zároveň dodala, že obe strany pristúpili k podpísaniu dodatku, pretože návrh výstavby mosta prijatý v dohode z roku 2012 sa ukázal ako ekonomicky neefektívny.

Spojenie medzi Slovenskom a Maďarskom

Zmenou projektu sa podľa Duckej dosiahlo zníženie nákladov a zjednodušenie technického riešenia. Výška oprávnených nákladov na základe nového návrhu realizácie diela z roku 2017 predstavuje 6,7 milióna eur, z toho pre slovenskú stranu ide o sumu vo výške 2,3 milióna eur na vybudovanie časti mostného telesa a prístupovej cesty k mostu.

Stavba by mala byť financovaná z fondov Európskej únie v rámci Operačného programu cezhraničnej spolupráce Slovensko – Maďarsko 2014 – 2020.

Odporúčame:
Foto: Výstavba D1 pri Prešove pokračuje podľa plánu, jej priebeh skontroloval aj minister Érsek

„Podpis tohto dodatku nám otvára priestor pre ďalšie cezhraničné mostné spojenie medzi Slovenskom a Maďarskom. Tento most je príležitosťou pre zlepšenie života ľudí v tomto regióne a naštartovanie ekonomického rastu. Som presvedčený o tom, že bude spájať obyvateľov pohraničia a uľahčí im každodenný život,“ povedal minister dopravy Arpád Érsek.

Most bude dlhý 54 metrov a bude na ňom povolený prejazd len pre vozidlá s maximálnou hmotnosťou do 3,5 tony. Investorom výstavby je obec Chľaba s podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja. Rezort dopravy vystupuje v prípade Ipeľského mosta ako subjekt v rámci zmluvného vyjednávania.

Výstavba mostu Komárno-Komárom

Minister dopravy a výstavy Arpád Érsek vo štvrtok skontroloval tiež výstavbu nového mosta cez Dunaj, ktorý bude spájať slovenské Komárno s maďarským Komáromom. Spoločný projekt oboch krajín je financovaný príspevkom z fondov EÚ cez Nástroj na prepájanie Európy.

Odporúčame:
Výstavba D4 a R7 potrebuje podľa Nesrovnala koordinátora, ľudia žiadajú aj obchádzkové trasy

Celkový rozpočet projektu je vyše 117 miliónov eur. Slovensko získalo z fondov EÚ viac ako 47 miliónov eur, Maďarsko môže počítať s príspevkom vo výške viac ako 52 miliónov eur.

„Aj keď projekt výstavby mosta koordinuje maďarská strana, zodpovednosť a finančnú záťaž nesú obidve krajiny. Ide o komplikovanú stavbu na rieke, závislú od počasia a stavu vodnej hladiny a stavbári sa musia vyrovnať s viacerými technickými výzvami. Aj preto sme dnes prišli skontrolovať výstavbu a uistiť sa, že robíme všetko preto, aby bol most hotový v roku 2019,“ povedal Érsek po obhliadke staveniska.

Viac k témam: Arpád Érsek, Maďarsko, Ministerstvo dopravy a výstavby SR, most, most cez Dunaj, Slovensko
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko a Maďarsko prepojí ďalší most, minister Érsek verí v zlepšenie života ľudí © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovensku chýba stratégia prosperity a rastu, NKÚ považuje výsledky kontrol za alarmujúce

Zaostávame za susednými krajinami aj za vyspelou Európou a tento stav sa nám nedarí zvrátiť, uviedol predseda NKÚ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *