Home / SVET / Americkí nacionalisti plánujú ďalšie demonštrácie, minuloročné zhromaždenie sa skončilo tragicky

Americkí nacionalisti plánujú ďalšie demonštrácie, minuloročné zhromaždenie sa skončilo tragicky

WASHINGTON 21. júna (WebNoviny.sk) – Organizátor vlaňajšieho nacionalistického zhromaždenia Unite the Right (Spojme pravicu) v americkom meste Charlottesville v štáte Virgínia, ktoré sprevádzali násilnosti a vyžiadalo si aj jednu mŕtvu, získal povolenie na uskutočnenie podobného zhromaždenia vo Washingtone, DC.

Rok po predchádzajúcom podujatí

Žiadosť pravicového aktivistu Jasona Kesslera schválila Národná služba pre správu parkov (NPS) na 11. a 12. augusta. Povolenie na podujatie mu zatiaľ nevydala, píše spravodajský portál BBC.

Odporúčame:
Trump prehodnotil svoju imigračnú politiku, oddeľovanie detí od migrantov bude v USA minulosťou

Podujatie vo Washingtone je naplánované presne rok po zhromaždení Unite the Right v Charlottesville, ktorého cieľom bolo protestovať proti odstráneniu sochy konfederačného generála v meste. Podľa Kesslera sa na tohtoročnom zhromaždení zúčastní 400 ľudí. Aktivista tvrdí, že plánuje spolupracovať s políciou.

Podľa miestnych médií dostali tento rok žiadosť o povolenie usporiadať zhromaždenie aj úrady v Charlottesville. Tie to ale zamietli pre obavy o verejnú bezpečnosť.

Do demonštrantov vrazilo auto

Počas zhromaždenia v Charlottesville zahynula jedna žena a 19 ľudí utrpelo zranenia, keď do davu demonštrantov protestujúcich proti podujatiu vrazilo auto. Americký prezident Donald Trump vtedy vyvolal celonárodné napätie, keď sa vyjadril, že za násilnosti počas podujatia môžu obe strany.

Kessler sa svojho času vyjadril, že podujatie vo Virgínii nemalo vyvolať násilie a obvinil z neho osoby, ktoré protestovali proti nacionalistom. Aktivista zároveň obvinil políciu, že v deň zhromaždenia zlyhala pri ochrane jeho skupiny. Nacionalista sa tak vyjadril počas tlačovej konferencie, z ktorej musel nakoniec ujsť.

Viac k témam: Charlottesville, demonštrácia, Donald Trump, nacionalisti, Spojme pravicu, USA
Zdroj: Webnoviny.sk – Americkí nacionalisti plánujú ďalšie demonštrácie, minuloročné zhromaždenie sa skončilo tragicky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rušenie GPS signálu nad Baltským morom je pravdepodobne vedľajším efektom Ruska proti útočným dronom

Zasahovanie sa zintenzívnilo, keď začali útoky ukrajinských dronov na ruskú energetickú infraštruktúru.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *