Home / SLOVENSKO / Slovensko opäť potrápia búrky, výstraha prvého stupňa je vydaná pre 38 okresov

Slovensko opäť potrápia búrky, výstraha prvého stupňa je vydaná pre 38 okresov

BRATISLAVA 11. júna (WebNoviny.sk) – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na pondelok výstrahu prvého stupňa pred búrkami, ktorá platí od 11.00 do 20.00 pre celý Košický a Prešovský.

Výstraha platí aj pre celý Žilinský kraj okrem okresov Bytča a Turčianske Teplice. Búrky sa môžu vyskytnúť aj v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Lučenec, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota a Zvolen.

Odporúčame:
Záplavy v mestách sú dôsledkom pribúdania betónu na úkor zelene

SHMÚ informuje, že ojedinele sa očakáva výskyt búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo  pre ľudské aktivity. „S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 – 20 m/s (65 – 70 km/h),“ uvádza SHMÚ.

Pri spomínaných búrkach je podľa SHMÚ možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov).

Denná teplota sa v pondelok vyšplhá na 26 až 31 stupňov Celzia. Na Orave, v Liptove a severovýchode Slovenska bude okolo 24 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 metrov dosiahne okolo 17 stupňov Celzia. Zafúka prevažne slabý vietor, ktorý však pri búrkach prechodne zosilnie.

 

 

 

Viac k témam: búrka, počasie, predpoveď počasia, SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko opäť potrápia búrky, výstraha prvého stupňa je vydaná pre 38 okresov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Poslanci si Deň Európy uctili vypočutím slovenskej hymny a hymny Európskej únie, návrh podal predseda PS Šimečka

Deň Európy si členské krajiny EÚ v stredu a vo štvrtok pripomínajú rozsvietením niektorých pamiatok a budov v európskych farbách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *