Home / šport / Ostatné športy / Aktualizované: Slovenské volejbalistky sa rozlúčili výhrou, Španielky zdolali aj doma a uhájili 3. miesto

Aktualizované: Slovenské volejbalistky sa rozlúčili výhrou, Španielky zdolali aj doma a uhájili 3. miesto

aktualizované 6. júna 21:12

LEVICE 6. júna (WebNoviny.sk) – Slovenské volejbalové reprezentantky sa s účinkovaním v Zlatej európskej lige 2018 rozlúčili v Leviciach víťazstvom 3:2 (17, -22, -23, 16, 6) nad Španielkami v zápase stredajšieho záverečného 6. kola základnej C-skupiny.

Odporúčame:
Aktualizované: Slovenské volejbalistky sa v Zlatej európskej lige dočkali výhry, zaručí im miesto medzi elitou

Bol to priamy súboj o konečné 3. miesto v „céčku“, Slovenky nadviazaním na sobotňajší triumf z Valladolidu (3:1) túto pozíciu uhájili. Zverenky talianskeho trénera Marca Fenoglia vybojovali v Zlatej európskej lige dve víťazstvá a 6 bodov, štyrikrát ťahali za kratší koniec.

Na budúcotýždňový záverečný turnaj Final Four do Budapešti z C-skupiny prenikli suverénne Češky, ktoré na záver v Bielorusku pridali šieste víťazstvo, uspeli 3:2. Bielorusky s tromi výhrami obsadili 2. miesto.

Zlatá európska liga volejbalistiek 2018 

C-skupina – záverečné 6. kolo

MINSK
Bielorusko – Česko 2:3 (-21, 18, 19, -20, -12)

LEVICE
Slovensko – Španielsko 3:2 (17, -22, -23, 16, 6)
117 minút, rozhodovali: Koutsoulas (Gréc.) a Viktoríni-Lisá (SR), 1300 divákov

Zostavy
Slovensko: Pištěláková, R. Hudecová, Pencová, Koseková, Radosová, Herelová, libero Nikmonová (Salanciová, Šunderlíková, Abrhámová, Töröková, Krišková). Tréner: M. Fenoglio.
Španielsko: Corralová, Riverová, Carová, Segurová, H. Gonzálezová, Correová, liberá Naranjová a A. Sánchezová (Sanzová, Escamillová, Nsungiminová). Tréner: P. Saurin.

Konečná tabuľka C-skupiny

1. Česko 6 6 0 18:3 17 – postup do Final Four
2. Bielorusko 6 3 3 12:13 8
3. Slovensko 6 2 4 9:15 6
4. Španielsko 6 1 5 8:16 5

Hlasy

Jaroslava Pencová (blokárka a kapitánka SR): „Začiatok EL nám nevyšiel; nevedeli sme vyhrať ani zápasy, ktoré sme dobre rozbehli. Som veľmi rada, že v posledných dvoch dueloch sme uspeli. V Španielsku sa nám podarilo minimalizovať chyby, s čím sme sa predtým trápili. Ony sa dokážu vrátiť do hry a sú nepríjemné. Dokázali sme dlhšie vydržať hrať našu hru, čo nám pomohlo. Pri novom trénerovi sme potrebovali čas; som rada, že to na konci vygradovalo tak, že sme zápasy vyhrali.“

Nikola Radosová (smečiarka SR): „Teším sa najmä z toho, že sme vyhrali; to je najdôležitejšie – že sme uhájili 3. miesto. Podali sme dobrý výkon, bola super atmosféra. To, že som dala najviac bodov, je iba také pohladenie na duši. V druhom sete Španielky pritlačili, mali sme trochu výpadok. Chýbalo len pár bodov, aby sme vyhrali aj v druhom či treťom sete. Dôležité bolo, že sme znížili počet chýb. Atmosféra bola veľmi dobrá, publikum žilo; hralo sa nám veľmi dobre.“

Nina Herelová (blokárka SR): „Sme šťastné, že sme vyhrali posledný zápas. Chceli sme po dueli v Španielsku ukázať, že na to stále máme. Bolo to veľmi dobré aj pre divákov; kulisa si zaslúžila, aby sme vyhrali. Španielkam sa v priebehu zápasu rozohrali niektoré hráčky; my sme začali kopiť chyby, čo nás pribrzdilo. Keď sme na koni, vieme to dotiahnuť do konca. V ostatných týždňoch sa pod novým trénerom hľadala základná zostava, aj preto to celé gradovalo a víťazstvá prišli na konci.“

I. set

Španielky v úvode prvého setu odskočili na 5:2, Slovenky bodmi Radosovej a Pištělákovej o chvíľu znížili na 5:6 zo svojho pohľadu. Hostky viedli 8:6 aj 11:9, no slovenské volejbalistky zakaždým zmazali manko, Radosová svojím piatym bodom vyrovnala na 12:12. Kľúčovou v tejto časti bola šesťbodová séria Sloveniek od stavu 14:14, na podaní vtedy bola Herelová (20:14). Španielky sa k Slovenkám už nepriblížili, naopak – domáce hráčky náskok ešte zveľadili a premenením prvého setbalu triumfovali 25:17.

II. set

Slovenky na začiatku druhého dejstva pokračovali v nastúpenom trende, Pencová úspešným útokom zvýšila na 4:0. Španielky si nevedeli poradiť so slovenským blokom, o chvíľu zaostávali 2:7. Následne hostkám vyšla päťbodová séria a vyrovnali na 7:7, odvtedy sa družstvá ťahali bod po bode. Španielske hráčky štyrmi bodmi za sebou otočili na 14:11, ich nápor pribrzdila dvoma úspešnými smečmi Radosová a vzápätí Slovenky vyrovnali – 14:14. Španielky opäť dokázali Slovenkám ujsť (19:15), Radosová esom skorigovala na 18:20. Španielky pred koncovkou viedli o tri body (22:19), Slovenky znížili na 21:22 zo svojho pohľadu, no hostky sa i tak dostali k dvom setbalom a prvý premenili – uspeli 25:22.

III. set

V úvode tretieho setu boli družstvá bok po boku; na 7:6 pre SR upravila Salanciová, ktorá nahradila Pištělákovú na pozícii univerzálky. Španielky tromi bodmi otočili na 9:7, slovenské reprezentantky vyrovnali pri podaní Abrhámovej (9:9), no hostky sa opäť vzdialili; viedli 12:9 a neskôr 15:12. Slovenky znížili na 15:16, no o chvíľu Španielky viedli 19:16; to už bola na ihrisku nahrávačka Töröková. Herelová úspešným útokom skorigovala na 19:20, no Slovenkám sa v závere ani raz nepodarilo manko zmazať úplne a vyrovnať. Španielky tromi bodmi odskočili na 23:19, Slovenky ešte zabojovali a znížili na 22:23 a následne tiež odvrátili prvý setbal Španielok, no druhý hostky zužitkovali úspešným blokom – 25:23.

IV. set

Do štvrtého setu lepšie vstúpili slovenské hráčky, hnané neúnavným levickým publikom po šesťbodovej šnúre viedli 11:4. Radosová svojím 20. bodom upravila na 16:6, Španielky následne znížili na menej hrozivých 10:16, Slovenky však odpovedali štvorbodovou šnúrou (20:10). Domáce volejbalistky mali záver pod kontrolou, premenením tretieho setbalu si vynútili tajbrejk – 25:16.

V. set

Slovenky do piateho setu vstúpili ideálne, po Abrhámovej útoku viedli 4:0 a neskôr 7:2. Španielky znížili na 4:7, no Slovenky opäť odskočili, Krišková esom upravila na 10:4. Slovenky si ustrážili koncovku, premenili druhý mečbal, triumfovali 15:6 a celkovo 3:2.

 

Viac k témam: slovenská volejbalová reprezentácia, volejbal, Zlatá európska liga
Zdroj: Webnoviny.sk – Aktualizované: Slovenské volejbalistky sa rozlúčili výhrou, Španielky zdolali aj doma a uhájili 3. miesto © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Etiópčan Lemma ovládol Bostonský maratón, Chára si zlepšil svoj rekord

Medzi ženami finišovala na prvej priečke Keňanka Hellen Obiriová, ktorej sa podarilo obhájiť prvenstvo z minulého roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *