Home / KULTÚRA / Umenie / Video: Ranú van Goghovu krajinomaľbu vydražili vysoko nad odhadovanú cenu

Video: Ranú van Goghovu krajinomaľbu vydražili vysoko nad odhadovanú cenu

BRATISLAVA 5. júna (WebNoviny.sk) – Ranú krajinomaľbu Vincenta van Gogha vydražili v Paríži za sedem miliónov eur. Odborníci pritom odhadovali, že obraz, ktorý napokon získal americký zberateľ, predajú za tri až päť miliónov eur.

Odporúčame:
Ozzy Osbourne dostane ďalšiu cenu Golden God, pred rokom ju získala jeho kapela Black Sabbath

„Takú vysokú cenu v porovnaní s odhadom dosiahla, pretože na trhu nie sú takmer žiadni van Goghovia,“ vysvetlil licitátor Francis Briest s tým, že obrazy významného holandského postimpresionistu sú len v súkromných zbierkach alebo v múzeách, takže keď sa nejaký dostane do predaja, záujemcovia sú ochotní si zaň priplatiť.

Dielo je pritom prvým van Goghom, ktorého za vyše 20 rokov vydražili vo Francúzsku. Maľba z roku 1882 zachytáva ženy pri práci na poli. Van Gogh obraz namaľoval ako 29-ročný, keď žil neďaleko Haagu.

Viac k témam: dražba, krajinomaľba, obraz, Vincent van Gogh
Zdroj: Webnoviny.sk – Video: Ranú van Goghovu krajinomaľbu vydražili vysoko nad odhadovanú cenu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vo veku 70 rokov zomrel významný slovenský umelec Alexej Vojtášek

Alexej Vojtášek žil v Bratislave a popri komornej maľbe sa venoval aj kresbe, grafike, priestorovým objektom a monumentálnym maliarskym dielam do architektúry.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *