Home / EKONOMIKA / Ekonomika Slovenska / Prevádzkovateľom nabíjacích staníc elektromobilov ubudnú povinnosti, môže za to novela zákona

Prevádzkovateľom nabíjacích staníc elektromobilov ubudnú povinnosti, môže za to novela zákona

BRATISLAVA 4. júna (WebNoviny.sk) – Novela zákona o energetike, ktorú minulý týždeň podpísal prezident SR Andrej Kiska, prináša okrem iného aj nové pojmy súvisiace s elektromobilitou.

Slovenská legislatíva tak od začiatku júla tohto roku už bude zahŕňať pojmy elektrické vozidlo či nabíjacia stanica. Podľa novely by napríklad prevádzkovateľ nabíjacej stanice nemal byť považovaný za podnikateľa v energetike, čím mu odpadne veľa administratívnych povinností.

Prevádzka nabíjacej stanice

„Doterajšia právna úprava podnikania v energetike nebola jednoznačná. Bolo otázne, či nabíjanie elektromobilov je alebo nie je podnikaním v energetike. Nebolo ani zrejmé, či je na prevádzkovanie nabíjacej stanice potrebné povolenie na podnikanie v energetike,“ uviedol pre portál vEnergetike.sk právnik Juraj Ondrejka z advokátskej kancelárie Poláček & Partners.

Odporúčame:
Energetici varujú pred podvodníkmi, niektorí podomoví predajcovia používajú nekalé praktiky

Podľa novely už podnikaním v energetike nie je prevádzkovanie nabíjacej stanice a poskytovanie nabíjania elektrických vozidiel. „Prevádzkovatelia nabíjacích staníc budú mať teda po účinnosti novely právnu istotu, že sa na nich nebudú vzťahovať povinnosti a nemalé byrokratické zaťaženie klasického podnikateľa v energetike,“ dodal Ondrejka.

Zmeny v zákone o energetike súvisiace s elektromobilitou budú mať podľa neho kľúčový dopad na rozvoj infraštruktúry nabíjacích staníc pre elektromobily. „K rozšíreniu siete nabíjacích staníc budú môcť bez pochybností prispieť aj poskytovatelia, pre ktorých by šlo o veľmi vhodnú doplnkovú službu ich portfólia, ako sú napríklad hotely, reštaurácie a podobne,“ konštatoval Ondrejka.

Rozšírenie elektromobility na Slovensku

Vláda by podľa právnika mala pracovať aj na ďalšej legislatíve, ktorá by mohla prispieť k rozšíreniu elektromobility na Slovensku. „Keď sa zamyslíme nad súvislosťami hlbšie, dôjdeme k tomu, že novela upravuje len nevyhnutné minimum.

Očakávame, že téma elektromobility a nabíjania elektromobilov ešte bude rezonovať v súvislosti s podmienkami výstavby nabíjacích staníc, zavádzaní fakturačných meradiel, či v súvislosti uplatňovaním si cestovných náhrad zamestnancom pri pracovnej ceste vykonanej elektromobilom,“ uzavrel Ondrejka.

Viac k témam: elektromobil, energetika, nabíjacia stanica
Zdroj: Webnoviny.sk – Prevádzkovateľom nabíjacích staníc elektromobilov ubudnú povinnosti, môže za to novela zákona © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Najlepšie podmienky pre malé a stredné firmy na Slovensku sú v Prešove, tvrdí štúdia

Najlepšie čiastkové umiestnenie spomedzi slovenských miest v štúdii Doing Business, ktorá porovnávala podnikanie vo vybraných mestách v  Chorvátsku, Českej republike, Portugalsku a na Slovensku dosiahla Žilina, ktorej patrí tretia priečka v indikátore Prístup k elektrickej energii. BRATISLAVA 6. júla (WebNoviny.sk) – Zo slovenských miest sa má podľa štúdie Doing Business, ktorú vypracovala Svetová banka, najjednoduchšie podnikať malým

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *