Home / EKONOMIKA / Ekonomika Slovenska / Ekonomika Slovenska by mala podľa OECD rásť, môže za to aj rozvoj automobilovej výroby

Ekonomika Slovenska by mala podľa OECD rásť, môže za to aj rozvoj automobilovej výroby

BRATISLAVA 31. mája (WebNoviny.sk) – Rast slovenskej ekonomiky by mal v tomto roku podľa predikcie Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) pri trhových cenách dosiahnuť 4 % a v budúcom roku 4,5 %.

Výrazné posilnenie exportu

Hospodársky rast by mal profitovať z rozšírenia automobilovej výroby, ktorá prispeje k výraznému posilneniu exportu. Dôležitým motorom rastu naďalej bude aj súkromná spotreba podporená zvyšovaním miezd a nízkou nezamestnanosťou. OECD to uviedla v ekonomickom výhľade, ktorý zverejnila na svojej internetovej stránke.

Odporúčame:
Hyundai chystá obrovskú investíciu, do závodu v Alabame vleje stovky miliónov

Globálna ekonomika sa podľa organizácie v tomto roku zväčší o 3,8 % a v budúcom o 3,9 %. Hospodárstvo eurozóny by malo rásť relatívne silným tempom, a to v tomto roku o 2,2 % a v budúcom o 2,1 %.

Dynamická súkromná spotreba

Menová a fiškálna politika a zlepšujúca sa situácia na trhu práce totiž podporujú domáci dopyt predovšetkým prostredníctvom dynamickej súkromnej spotreby. Posilňujú aj investície vďaka priaznivým podmienkam financovania a silnému globálnemu dopytu.

Odporúčame:
Foto: Jaguar v Nitre otvoril tréningovú akadémiu, v ktorej bude školiť zamestnancov

V prípade americkej ekonomiky OECD očakáva posilnenie jej rastu na úroveň zhruba 3 % predovšetkým vďaka významnej fiškálnej podpore. Podnikateľské investície v krajine sa podľa predpovede organizácie zvýšia v dôsledku rozsiahlej daňovej reformy. OECD odhaduje, že ekonomika USA v tomto roku vzrastie o 2,9 % a v roku 2019 sa zväčší o 2,8 %.

Viac k témam: automobilový priemysel, ekonomika, nezamestnanosť v SR, OECD Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj, Slovensko
Zdroj: Webnoviny.sk – Ekonomika Slovenska by mala podľa OECD rásť, môže za to aj rozvoj automobilovej výroby © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Najlepšie podmienky pre malé a stredné firmy na Slovensku sú v Prešove, tvrdí štúdia

Najlepšie čiastkové umiestnenie spomedzi slovenských miest v štúdii Doing Business, ktorá porovnávala podnikanie vo vybraných mestách v  Chorvátsku, Českej republike, Portugalsku a na Slovensku dosiahla Žilina, ktorej patrí tretia priečka v indikátore Prístup k elektrickej energii. BRATISLAVA 6. júla (WebNoviny.sk) – Zo slovenských miest sa má podľa štúdie Doing Business, ktorú vypracovala Svetová banka, najjednoduchšie podnikať malým

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *