Home / SLOVENSKO / Pánovi Zemplína nepovolili nové konanie, jeho obhajca podal proti rozhodnutiu sťažnosť

Pánovi Zemplína nepovolili nové konanie, jeho obhajca podal proti rozhodnutiu sťažnosť

BRATISLAVA 23. mája (WebNoviny.sk) – Špecializovaný trestný súd v Pezinku v stredu zamietol povolenie obnovy konania pre odsúdeného Mikuláša Varehu. Ako v rozhodnutí zdôvodnil predseda senátu, odsúdený nepredložil súdu žiadne nové zásadné dôkazy a skutočnosti.

Nepravdivé informácie o zdravotnom stave

Obhajca Varehu podal proti rozhodnutiu sťažnosť, prípadom sa teda ešte bude zaoberať Najvyšší súd SR.

Odporúčame:
Na súde s podnikateľom z východu vypovedal odsúdený Vareha

Odsúdený podnikateľ v žiadosti o nové konanie argumentoval, že súd v pôvodnom konaní nezohľadnil jeho zdravotný stav, ktorý sa mu výrazne zhoršil po vzatí do väzby a následnom vzatí do výkonu trestu. Taktiež tvrdil, že súd v pôvodnom konaní nesprávne zhodnotil jeho majetkové pomery a uložil mu príliš vysoký finančný trest.

Predseda senátu však skonštatoval, že niektoré informácie, ktoré súdu poskytol odsúdený o svojom zdravotnom stave, boli vyslovene nepravdivé. Pokiaľ ide o jeho majetok, súd podľa verdiktu postupoval správne.

Konateľ a spoločník v takmer 80 firmách

Najvyšší súd SR vo februári 2014 na verejnom zasadnutí potvrdil podnikateľovi Mikulášovi Varehovi trest odňatia slobody na 11 rokov, ktorý mu uložil Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Najvyšší súd Varehovi potvrdil aj peňažný trest 100-tisíc eur.

„Pán Zemplína“ bol konateľom a spoločníkom v takmer 80 firmách, ktoré vytvoril, aby mohli vzájomne obchodovať. Trestná činnosť sa diala v rokoch 2008 až 2011, najmä v okrese Trebišov. Pri obchodoch s euroočkami a lykožrútmi išlo o spoločnosti Shen Tian, TVX SK, BRSC, Global-Mix, Venikom, Baravin a iné.

Podľa súdu Mikuláš Vareha vytvoril v rámci svojich firiem „daňový raj“, keďže ich zaťažoval DPH vo výške 16, maximálne 17 percent. Podľa výsledkov vyšetrovania sa Vareha dopustil spolu 24 čiastkových skutkov krátenia alebo neodvedenia dane, v dôsledku čoho štátu spôsobil škodu viac ako 57 miliónov eur. Keďže Vareha v stanovenej lehote nezaplatil peňažný trest, ŠTS v roku 2015 rozhodol o premene trestu, takže odsúdenému pribudlo ďalších 12 mesiacov vo väzení.

Vareha sa už koncom roku 2017 pokúšal o prerušenie výkonu trestu zo zdravotných dôvodov. Okresný a následne aj Krajský súd v Prešove však jeho žiadosť zamietli.

Viac k témam: Mikuláš Vareha, súdy
Zdroj: Webnoviny.sk – Pánovi Zemplína nepovolili nové konanie, jeho obhajca podal proti rozhodnutiu sťažnosť © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Remišová: Hlas dosadzuje do štátnych funkcií ľudí, ktorých kvalifikáciou je stranícka knižka alebo sponzorský dar

Vo vedúcich pozíciách nemajú byť ľudia, ktorých jedinou kvalifikáciou je príspevok na kampaň Hlasu, tvrdí Veronika Remišová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *