Home / EKONOMIKA / Slováci uprednostňujú online vybavovanie pred návštevou úradu, hlavným benefitom je ušetrený čas

Slováci uprednostňujú online vybavovanie pred návštevou úradu, hlavným benefitom je ušetrený čas

BRATISLAVA 22. mája (WebNoviny.sk) – Takmer 60 % občanov si myslí, že online vybavovanie je lepšie ako ísť na úrad. V prípade podnikateľov je to až 82 %. Vyplýva to z prieskumu Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII).

Jarná ITAPA

O jeho výsledkoch informovali vicepremiér Richard Raši a nová digitálna líderka Martina Slabejová v rámci podujatia Jarná ITAPA. Telefonický prieskum sa uskutočnil v období od 12. januára do 6. februára 2018, pričom sa ho zúčastnilo 1 400 subjektov.

Ako priblížil vicepremiér, z jednotlivých elektronických služieb sú najznámejšie kúpa diaľničnej známky, katastrálne informácie a daňové priznanie. Počet vybavovaných služieb podnikateľským sektorom je v porovnaní s fyzickými osobami výrazne vyšší.

Odporúčame:
Novou digitálnou líderkou sa po Pellegrinim stala Slabejová, chystá sa zamerať na štyri oblasti

„Priemerný ročný počet vybavených úradných záležitostí v slovenských firmách je 6,5,“ informoval Raši. Najčastejšie ide o podanie dane z príjmu/daňové priznanie, zdravotné odvody za zamestnancov, sociálne odvody za zamestnancov.

Máme rezervy

Z prieskumu tiež vyplynulo, že viac ako polovica občanov, čo vybavovali úradnú záležitosť cez internet, bolo spokojných (54 %). Spokojnosť s vybavovaním úradných záležitostí vo firmách je nadpriemerná (62 %), len každý desiaty zástupca spoločnosti vyjadril nespokojnosť.

Vicepremiér poznamenal, že síce ide o pozitívne čísla, ale máme ešte rezervy. „Našou ambíciou je, aby jasná väčšina bola spokojná s vybavovaním úradných záležitostí cez internet,“ konštatoval. Digitálna líderka načrtla aj potreby a očakávania, ktoré vyplynuli z prieskumu.

Benefity a nedostatky

„Za tie najväčšie benefity online komunikácie s úradmi považujú tak občania, ako aj podnikateľská sféra to, že ušetria čas a že môžu tieto veci robiť efektívne zo svojich sídiel, firiem. Za tie najväčšie nedostatky považujú technologické rozhranie alebo technologické zabezpečenie jednotlivých informačných systémov a možno neprehľadnosť pri niektorých elektronických službách,“ dodala Slabejová.

Cyklus podujatí ITAPA, nad ktorým záštitu pravidelne preberajú vysokí štátni predstavitelia, pozostáva z viacerých akcií. Medzi najvýznamnejšie patrí konferencia Jarná ITAPA, ktorá sa špecializuje na témy lokálneho, prípadne európskeho zamerania a jesenný dvojdňový medzinárodný kongres. Ten sa zameriava na podporu najnovších eGovernment trendov a riešení digitalizácie spoločností z celého sveta.

Viac k témam: digitalizácia, elektronické služby, JARNÁ ITAPA 2018, Martina Slabejová, prieskum, Richard Raši
Zdroj: Webnoviny.sk – Slováci uprednostňujú online vybavovanie pred návštevou úradu, hlavným benefitom je ušetrený čas © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Remišová: Hlas dosadzuje do štátnych funkcií ľudí, ktorých kvalifikáciou je stranícka knižka alebo sponzorský dar (video)

Vo vedúcich pozíciách nemajú byť ľudia, ktorých jedinou kvalifikáciou je príspevok na kampaň Hlasu, tvrdí Veronika Remišová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *