Home / SVET / Parlamentné voľby v Malajzii vyhrala opozičná aliancia, vládu povedie 92-ročný expremiér

Parlamentné voľby v Malajzii vyhrala opozičná aliancia, vládu povedie 92-ročný expremiér

KUALA LUMPUR 10. mája (WebNoviny.sk) – Parlamentné voľby v Malajzii v stredu prekvapivo vyhrala opozičná aliancia vedená 92-ročným expremiérom Mahathirom Mohamadom. Víťazstvo opozície znamená koniec 60-ročnej vlády Národného frontu, pričom premiér Najib Razak už priznal svoju porážku.

Mohamad vládol krajine tvrdou rukou 22 rokov do roku 2003. Vrátil sa však z dôchodku a pripojil sa k opozícii, nahnevaný veľkým korupčným škandálom týkajúcim sa Razaka a sprenevery štátneho fondu.

Odporúčame:
Hnutie piatich hviezd chce na poslednú chvíľu zložiť vládu, požiadalo Mattarellu ešte o 24 hodín

Expremiér na tlačovej konferencii oznámil, že sľub zloží ešte vo štvrtok. Zároveň avizoval rozsiahle reformy vrátane zrušenia novozavedených nepopulárnych daní. Kritikou nešetril ani na nový zákon o falošných správach.

Vo svojich 92 rokoch sa Mohamad stane najstarším predsedom vlády na svete. V 222-člennom parlamente opozícia obsadí väčšinu kresiel.

Viac k témam: Mahathir Mohamad, parlamentné voľby v Malajzii
Zdroj: Webnoviny.sk – Parlamentné voľby v Malajzii vyhrala opozičná aliancia, vládu povedie 92-ročný expremiér © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusi prišli na Ukrajine o ďalšie stovky vojakov a niekoľko kusov bojovej techniky

Počas predošlého dňa prišli Rusi o 860 vojakov, deväť tankov, 18 bojových obrnených vozidiel či 21 delostreleckých systémov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *