Home / EKONOMIKA / Peter Kažimír chce zaviesť digitálnu daň, diskutoval s ministrami financií krajín Európskej únie

Peter Kažimír chce zaviesť digitálnu daň, diskutoval s ministrami financií krajín Európskej únie

BRATISLAVA/ SOFIA 28. apríla (WebNoviny.sk) – Daňové otázky a daňová politika boli hlavnou témou druhého dňa neformálneho stretnutia ministrov financií členských krajín Európskej únie sa v hlavnom meste Bulharska Sofii.

V dvoch pracovných blokoch sa šéfovia financií venovali diskusii o možnostiach a nástrojoch zlepšenia výmeny informácií a použitia informačných systémov cielených na zlepšenie výberu daní. Agentúru SITA o tom informoval v správe tlačový odbor Ministerstva financií (MF) SR.

Digitálna daň aspoň na národnej úrovni

Druhý blok diskusie bol venovaný možnému zdaneniu tzv. „digitálnej ekonomiky“ a výzvam s tým súvisiacim. Táto debata nadväzuje na balík návrhov opatrení, ktoré v marci tohto roka zverejnila Európska komisia. „Zavedenie tzv. digitálnej dane sa na európskej úrovni tak skoro neuskutoční. Dosiahnuť konsenzus v daňových otázkach na európskej úrovni nie je práve tá najjednoduchšia vec na svete,“ cituje tlačová správa z MF SR vyjadrenie podpredseda vlády a ministra financií SR Petra Kažimíra pred začiatkom rokovania. Podľa Kažimíra by sme to však radi „zaviedli na národnej úrovni, a to plne v súlade s odporúčaniami Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD)“.

Podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír spoločne s kolegami členských krajín Európskej únie v piatok 27. apríla odštartovali dvojdňové neformálne zasadnutie v Sofii, ktoré s koná v rámci bulharského predsedníctva v Rade Európskej únie. Samotnému informal ECOFIN predchádzalo stretnutie ministrov financií členských krajín eurozóny (Eurogroup/ Euroskupina).

Grécko odprezentovalo stratégiu rastu

Na piatkovej Euroskupine Grécko odprezentovalo svoju stratégiu rastu na najbližšie roky, čím ministri odštartovali diskusiu o smerovaní Grécka po skončení, v poradí už tretieho záchranného programu v auguste tohto roka. Ministri sa v piatok venovali aj trendom a situácii rastu miezd a mzdových politík v Európe v kontexte pokračovania oživovania ekonomík. Vo všeobecnosti sa zhodli na nutnosti efektívnosti a flexibilite trhov práce pri zachovaní nutnej ochrany zamestnancov. Témou rozhovorov bola aj reforma Európskej únie, možnosti urýchlenia konvergencie medzi členskými krajinami EÚ, problém roztrieštenosti kapitálových trhov v EÚ.

Bulharská vláda v Sofii oznámila záujem o členstvo v eurozóne. Európska komisia, ústami komisára Pierre Moscovici, zodpovedného za hospodárske a finančné záležitosti, dane a clá, privítala záujem Bulharska, no zároveň upozornila, že sa nie je kam ponáhľať a Sofia má spoločne s EK pracovať v čo najdokonalejšej príprave na prijatie eura.

Viac k témam: dane, Európska únia, Ministerstvo financií SR, Peter Kažimír
Zdroj: Webnoviny.sk – Peter Kažimír chce zaviesť digitálnu daň, diskutoval s ministrami financií krajín Európskej únie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Remišová: Hlas dosadzuje do štátnych funkcií ľudí, ktorých kvalifikáciou je stranícka knižka alebo sponzorský dar (video)

Vo vedúcich pozíciách nemajú byť ľudia, ktorých jedinou kvalifikáciou je príspevok na kampaň Hlasu, tvrdí Veronika Remišová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *