Home / EKONOMIKA / Deficit verejných financií sa znížil o 1,2 percenta a dosiahol tak historicky najnižšiu hodnotu

Deficit verejných financií sa znížil o 1,2 percenta a dosiahol tak historicky najnižšiu hodnotu

aktualizované 23. apríla, 13:32

BRATISLAVA 23. apríla (WebNoviny.sk) – Deficit verejných financií na Slovensku v minulom roku dosiahol 1,04 % hrubého domáceho produktu (HDP). Vyplýva to z jarnej notifikácie Eurostatu, ktorá bola zverejnená v pondelok.

Oproti roku 2016 to znamenalo zníženie schodku verejných financií o takmer 1,2 percentuálneho bodu z vyše 2,2 % hrubého domáceho produktu, zároveň išlo o najnižší schodok verejných financií v slovenskej histórii. Rozpočet na rok 2017 pritom počítal so schodkom na úrovni 1,29 % hrubého domáceho produktu.

Verejný dlh sa znižuje

Podobne sa podľa jarnej notifikácie Eurostatu znižuje aj verejný dlh. Kým v roku 2016 predstavoval 51,82 % hrubého domáceho produktu, ku koncu minulého roka predstavoval 50,86 % výkonu ekonomiky.

Odporúčame:
Nový sociálny balíček by nemal podľa Pellegriniho ohroziť plány na vyrovnaný rozpočet

„Údaje za rok 2017 boli zostavené z údajov z účtovných výkazov ako aj z ostatných administratívnych podkladov spôsobom porovnateľným s predchádzajúcimi rokmi. Pri výpočte deficitu a dlhu za roky 2014 až 2017 sme vychádzali z najaktuálnejších dostupných údajov za subjekty klasifikované v sektore verejnej správy a odporúčaní Eurostatu,“ informoval Štatistický úrad SR.

Ekonomický vývoj aj stabilizácia výdavkov

Podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Kataríny Muchovej zlepšiť hospodárenie verejnej správy pomohol pozitívny ekonomický vývoj, ale aj stabilizácia výdavkov.

„Priaznivá fáza ekonomického cyklu spojená s oživením trhu práce pomáhala zvyšovať v posledných rokoch daňové a odvodové príjmy. Tiež na strane výdavkov v pomere k hrubému domácemu produktu neprišlo k nárastu v rokoch 2016 a 2017, čo pomohlo v konsolidácii verejných financií,“ uviedla.

Slovensko vo svojom hospodárení však naďalej zaostáva za priemerom krajín eurozóny, kde schodok verejných financií dosahuje 0,9 % hrubého domáceho produktu. V porovnaní s celou Európskou úniou sme sa dostali na priemernú úroveň.

Odporúčame:
Najvyšší kontrolný úrad preveril štátne agropodniky a zistil množstvo systémových nedostatkov

Podľa Eurostatu vlani iba dve krajiny únie mali deficit vyšší ako alebo presne na úrovni 3 % výkonu ekonomiky, a to Španielsko a Portugalsko. „Vlani malo 12 z 28 krajín Európskej únie prebytok a jedna krajina ukončila rok 2017 s vyrovnaným rozpočtom,“ dodala Muchová.

V rámci krajín V4 pritom Slovensko podľa údajov z jarnej notifikácie Eurostatu dosiahlo druhý najlepší výsledok hospodárenia. Lepšie skončilo susedné Česko, ktoré hospodárilo s prebytkom verejných financií na úrovni 1,6 % hrubého domáceho produktu. Maďarsko vykázalo vlani deficit na úrovni 2 % hrubého domáceho produktu a Poľsko skončilo so schodkom 1,7 % výkonu ekonomiky.

Smerovanie k vyrovnanému rozpočtu

Údaje o deficite a dlhu za minulý rok však ešte bude Eurostat potvrdzovať vo svojej jesennej notifikácii, v ktorej po minuloročnej skúsenosti Slovenska nemusí prekvapiť ani výraznejšia zmena.

Vlani totiž Eurostat za rok 2016 najskôr na jar avizoval Slovensku schodok necelých 1,7 % hrubého domáceho produktu, na jeseň ho navýšil až na 2,2 % výkonu ekonomiky. Spôsobila to najmä aktualizácia odhadu dane z príjmov právnických osôb, ale aj ďalšie spresnenia zdrojových údajov.

Odporúčame:
Premiér Pellegrini predstavil priority svojej vlády, všetkým ministrom zadal dve úlohy

Hospodárenie verejnej správy by sa však malo postupne zlepšovať aj v ďalších rokoch smerom k vyrovnanému rozpočtu v roku 2020, čo minulý týždeň potvrdil aj nový premiér Peter Pellegrini. Slovensko sa má k nemu dostať cez tohtoročný schodok verejných financií rozpočtovaný na úrovni 0,83 % hrubého domáceho produktu a cez jeho zníženie v roku 2019 na 0,1 % výkonu ekonomiky.

Viac k témam: deficit verejných financií, ekonómia, hrubý domáci produkt, verejný dlh
Zdroj: Webnoviny.sk – Deficit verejných financií sa znížil o 1,2 percenta a dosiahol tak historicky najnižšiu hodnotu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovensko potvrdilo príspevok do fondu EÚ pre Ukrajinu vo výške 5 miliónov eur

Uzavretie dohody o tomto príspevku v stredu schválila vláda SR.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *