Home / SLOVENSKO / Remišová vypočítala, že každý jeden občan Slovenska sa na armádne projekty poskladá 550 eurami

Remišová vypočítala, že každý jeden občan Slovenska sa na armádne projekty poskladá 550 eurami

BRATISLAVA 19. apríla (WebNoviny.sk) – Predstavitelia hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Veronika Remišová a Eduard Heger žiadajú Slovenskú národnú stranu (SNS) a jej nominantov na Ministerstve obrany SR, aby zastavili nákup obrnených transportérov typu 8×8. Zároveň sú proti nominácii generála Daniela Zmeka na post Náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR.

Zmeko v súčasnosti pôsobí na rezorte obrany ako národný riaditeľ pre vyzbrojovanie a podľa medializovaných informácii by mal nahradiť na poste náčelníka Milana Maxima, ktorému končí funkčné obdobie 6. mája tohto roku. Podľa opozičných poslancov je projekt 8×8 netransparentný a predražený.

Slovenská republika, respektíve ozbrojené sily v súčasnosti vyvíjajú nový transportér v spolupráci s fínskou zbrojovkou Patria. Koncom apríla by mali byť ukončené vojskové skúšky prototypu na Slovensku a následne by mali byť výsledky predstavené vláde SR.

Dlho utajovaný nákup

Opoziční poslanci tvrdia, že práve za obchody s fínskou spoločnosťou čelili rozsiahlym podozreniam z korupcie aj rezorty obrany v iných štátoch. Navrhujú preto celé obstaranie novej kolesovej techniky zastaviť a vyhlásiť medzinárodnú súťaž, ktorá by priniesla výhodnejšie a transparentnejšie podmienky.

Odporúčame:
Ozbrojené sily prejdú modernizáciou, Peter Gajdoš predstavil plány ministerstva obrany

„Pri kandidátovi Zmekovi navrhovanom SNS vidíme problematicky jeho účasť na netransparentnom nákupe obrnených transportérov. Ide o jeden z najväčších nákupov v histórii Slovenska, ale napriek tomu bol dlho utajovaný, aj pred zástupcami koaličných partnerov na rezorte. Predstavitelia ministerstva obrany navyše neváhali zavádzať aj širokú verejnosť. Je dôležité, aby sa na tak drahom nákupe podieľali aj slovenské firmy. To ale nemôže byť dôvod na to, aby bol nákup predražený a aby sa spolupracujúce slovenské firmy vyberali pochybným spôsobom,“ uviedla na tlačovej konferencii Remišová.

Heger dodal, že je potrebné, aby bol náčelníkom generálneho štábu niekto, kto má dlhoročné profesionálne schopnosti a skúsenosti. „Je nutné, aby toto miesto zastával niekto, kto sa v tomto odbore detailne vyzná a vie akým smerom sa majú ozbrojené sily uberať,“ doplnil Remišovú Heger.

Stíhaní predstavitelia firmy Patria

Podľa Remišovej bol za obchody s Fínmi odsúdený premiér Slovinska, stíhaní boli aj predstavitelia firmy Patria priamo fínskou prokuratúrou.

„Je nespochybniteľným faktom, že pre korupciu pri nákupe transportérov rovnakej firmy bol odsúdený premiér Slovinska a viacerí ďalší ľudia. Fínska generálna prokuratúra dokonca podala na vedúcich predstaviteľov firmy obžalobu. Fínska televízia tiež priniesla reportáž o tom, že pri nákupoch mali byť vyplatené úplatky vo výške 7,5 percenta z celkovej sumy,“ priblížila obavy z netransparentnosti nákupu transportérov Remišová.

Každý jeden občan Slovenskej republiky sa podľa jej prepočtov poskladá na armádne projekty sumov 550 eur, žiada preto detailné zverejnenie všetkých uzavretých zmlúv.

„Ozbrojené sily Slovenskej republiky sú navyše našou najdôveryhodnejšou inštitúciou, dôveruje im viac ako 70 percent ľudí. Ak by vládna koalícia túto dôveru narušila, poškodila by tým základné národné záujmy Slovenska,“ uzavrela Remišová.

Viac k témam: Armáda SR, Daniel Zmeko, Eduard Heger, Ministerstvo obrany SR, OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, Ozbrojené sily SR, transportéry Patria, Veronika Remišová
Zdroj: Webnoviny.sk – Remišová vypočítala, že každý jeden občan Slovenska sa na armádne projekty poskladá 550 eurami © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

V Bratislave otvorili novú verejnú hvezdáreň, účastníkom otvorenia bol aj minister školstva Drucker

Vybudovanie hvezdárne sa podarilo vďaka snahe rodičov detí, ktoré navštevujú školu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *