Home / SLOVENSKO / Štáty EÚ vrátane Slovenska musia znížiť emisie oxidu uhličitého, v pláne je aj revitalizácia zelene

Štáty EÚ vrátane Slovenska musia znížiť emisie oxidu uhličitého, v pláne je aj revitalizácia zelene

BRATISLAVA 18. apríla (WebNoviny.sk) – Do roku 2030 musia členské krajiny EÚ vrátane Slovenska znížiť emisie oxidu uhličitého o 30 percent v porovnaní s úrovňou v roku 2005. Výruby lesov budú musieť byť kompenzované výsadbou nových stromov. Vyplýva to z dvoch legislatívnych návrhov, ktoré v utorok schválil Európsky parlament v rámci napĺňania Parížskej klimatickej dohody.

Cieľom zníženie emisií o 40 percent

Tieto ciele by sa mali premietnuť do záväzných národných emisných stropov pre sektory poľnohospodárstva, dopravy, výstavby a odpadu, ktoré sa súhrne podieľajú na tvorbe približne 60 percent emisií skleníkových plynov EÚ. Schválené nariadenia sú súčasťou úsilia EÚ znížiť do roku 2030 emisie skleníkových plynov vo všetkých sektoroch o minimálne 40 percent v porovnaní s úrovňami z roku 1990. Obe nariadenia musí pred ich vstupom do platnosti schváliť aj Rada ministrov EÚ.

Odporúčame:
Agenda 2030 má zastaviť devastáciu planéty, Európa podľa Lajčáka však nie je v záchrane aktívna

Cieľom nariadenia o lesoch je zmierniť dosahy klimatických zmien prostredníctvom znižovania emisií skleníkových plynov v sektore využívania pôdy a lesného hospodárstva a posilnenia schopnosti lesov absorbovať oxid uhličitý. Lesy v Európe v súčasnosti absorbujú necelých 10 percent všetkých emisií skleníkových plynov.

Kompenzácia výrubov novou výsadbou

Členské štáty by na základe schválenej právnej úpravy mali zabezpečiť, aby boli akékoľvek výruby stromov kompenzované výsadbou nových, a tiež prijať opatrenia, ktoré by umožnili zvýšiť mieru zachytávania emisií oxidu uhličitého v odvetviach využívajúcich ornú pôdu, pastviny a lesy.

„Európska únia je globálnym lídrom v boji proti klimatickým zmenám. Prijali sme záväzok znížiť objem emisií vo vybraných sektoroch do roku 2030 o 30 percent. Podporíme tiež výsadbu nových stromov a revitalizáciu lesov,“ uviedol slovenský europoslanec Ivan Štefanec.

Viac k témam: emisie, Európska únia, Európsky parlament, Ivan Štefanec, parížska klimatická dohoda
Zdroj: Webnoviny.sk – Štáty EÚ vrátane Slovenska musia znížiť emisie oxidu uhličitého, v pláne je aj revitalizácia zelene © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prvý máj je medzinárodným sviatkom pracujúcich aj pristúpenia Slovenskej republiky k Európskej únii

Prvý máj je štátnym sviatkom a dňom pracovného pokoja.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *