Home / SVET / Ruský generál vo výslužbe Šamanov hrozí odvetou v prípade amerického útoku na Sýriu

Ruský generál vo výslužbe Šamanov hrozí odvetou v prípade amerického útoku na Sýriu

MOSKVA 10. apríla (WebNoviny.sk) – Vysokopostavený ruský politik v utorok varoval Spojené štáty, aby neskúšali vojensky zaútočiť na sýrsku armádu, lebo tým môžu vyprovokovať priamy vojenský stret medzi USA a Ruskom.

Rusko je pripravené reagovať

Útok americkej armády na sýrske vojenské ciele totiž môže zasiahnuť aj ruských vojakov, ktorí v krajine pôsobia, a automaticky vyvolať ruskú odvetu, vyhlásil ruský generál vo výslužbe Vladimir Šamanov, ktorý je šéfom parlamentného výboru pre obranu. Šamanov dodal, že Rusko má na takýto útok „potrebné prostriedky a Američania a ich spojenci to veľmi dobre vedia“.

Ruská armáda by mohla podľa Šamanova v odvetnom údere zaútočiť na americké vojenské lode a lietadlá. Šamanov dokonca úplne nevylúčil ani použitie jadrových zbraní, o ktorom iba povedal, že je „nepravdepodobné“.

Pripojilo sa aj Francúzsko

Americký prezident Donald Trump v utorok pohrozil, že Spojené štáty budú na posledný vývoj s Sýrii dôrazne reagovať. O možnosti odvetného útoku v Sýrii hovorí aj Francúzsko a ďalšie západné krajiny.

Dôvodom je údajný sobotňajší chemický útok zo strany režimu sýrskeho prezidenta Bašára al-Asada proti sýrskej opozícii na damaskom predmestí Dúmá, o ktorom v nedeľu informovalo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR). Pri útoku podľa SOHR zahynulo najmenej 80 ľudí.

Ruská armáda v pondelok vyhlásila, že žiadny chemický útok sa v Sýrii nekonal. Moskva tvrdí, že do oblasti vyslala armádny inšpekčný tím a ten „nenašiel žiadne dôkazy, ktoré by potvrdzovali predošlé správy“.

Viac k témam: Bašár Asad, Rusko, Sýria, Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), USA, Vladimir Šamanov
Zdroj: Webnoviny.sk – Ruský generál vo výslužbe Šamanov hrozí odvetou v prípade amerického útoku na Sýriu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Španielsko poskytlo Ukrajine ďalšiu pomoc, armáde dodali rakety pre systémy protivzdušnej obrany Patriot

Povedala to španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *