Home / SVET / Erdogan „vybehol“ na kosovského premiéra, pre jeho kritiku a správanie chce vyvodiť dôsledky

Erdogan „vybehol“ na kosovského premiéra, pre jeho kritiku a správanie chce vyvodiť dôsledky

ISTANBUL 31. marca (WebNoviny.sk) – Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu nevyberane zaútočil na kosovského premiéra Hashima Thaciho. Ten sa „previnil“ tým, že si dovolil kritizovať operáciu tureckej tajnej služby na kosovskom území, v rámci ktorej tureckí agenti uniesli z územia Kosova šiestich Turkov.

Erdoganove obvinenia

Erdogan ich obviňuje z napojenia na tureckého duchovného vodcu Fethullaha Gülena, ktorého viní z organizácie puču z júla 2016. Podľa tureckej opozície aj medzinárodných pozorovateľov ide však len o Erdoganove projekcie.

Pri akcii tureckých agentov, pri ktorej im asistovali aj pracovníci kosovskej tajnej služby, uniesli z Kosova do Turecka piatich tureckých učiteľov a jedného lekára. Kosovský premiér Thaci, ktorý o akcii nič nevedel, v reakcii na ňu odvolal svojho ministra vnútra aj šéfa tajnej služby.

Erdogan mu v sobotu cez médiá odkázal, že za svoje správanie „zaplatí“. „Odkedy si začal ochraňovať tých, ktorí sa pokúšajú zorganizovať puč proti Tureckej republike,“ osopil sa Erdogan na Thaciho.

Pokus o puč je dielom Erdogana

Po pokuse o puč z júla 2016, pri ktorom prišlo o život viac ako 250 ľudí, vystupňoval Erdoganov režim útlak tureckej opozície a uväznil už viac ako 50-tisíc ľudí. Viac ako 150-tisíc ďalších tureckých občanov prišlo z dôvodu svojho politického presvedčenia o prácu.

Odporúčame:
Erdogan telefonoval s Putinom, témou rozhovoru bola situácia v Sýrii

Z organizácie puču Erdogan obvinil duchovného vodcu Fethullaha Gülena, ktorý žije v americkom exile. Ten naopak tvrdí, že pokus o puč je dielom samotného Erdogana, ktorý si ním chcel pripraviť pole pre vysporiadanie sa s domácou opozíciou. Erdogan žiadal o vydanie Gülena aj Spojené štáty, americké ministerstvo zahraničia mu však odkázalo, že na to nevidí dôvod.

Viac k témam: Fethullah Gülen, Hashim Thaci, Kosovo, Recep Tayyip Erdogan, turecký prezident, vojenský puč
Zdroj: Webnoviny.sk – Erdogan „vybehol“ na kosovského premiéra, pre jeho kritiku a správanie chce vyvodiť dôsledky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pellegrini je na svojej prvej zahraničnej ceste, na Pražskom hrade ho prijal český prezident Petr Pavel

Pavel prijal Pellegriniho po položení venca k pamätníku obetiam streľby na námestí J. Palacha.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *