Home / šport / Ostatné športy / Šéf Medzinárodného olympijského výboru sa stretol s vodcom Kim Čong-unom

Šéf Medzinárodného olympijského výboru sa stretol s vodcom Kim Čong-unom

PCHJONGJANG 30. marca (WebNoviny.sk) – Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach sa v KĽDR stretol s Kim Čong-unom. S vodcom komunistického režimu absolvoval polhodinový oficiálny program a 45-minútový neformálny rozhovor počas sledovania futbalového zápasu v hlavnom meste Pchjongjangu.

Veľmi plodné stretnutie

Podľa Bacha má Kim Čong-un záujem, aby športovci z KĽDR nadviazali na nedávne zimné olympijské hry a zúčastnili sa aj na podujatiach pod piatimi kruhmi v Japonsku 2020 a ZOH v Pekingu o dva roky neskôr. „Mali sme veľmi plodné stretnutie. Kim Čong-un má veľmi jasnú víziu o úlohe športu v spoločnosti, vzdelávaní a zdraví obyvateľstva,“ povedal Bach.

Šéf MOV pricestoval do KĽDR vo štvrtok, aby s lídrami izolovaného režimu prediskutoval rozvoj športu v krajine. Okrem Kim Čon-una sa stretol aj s ministrom športu, ktorý okrem účasti na spomenutých podujatiach prisľúbil participáciu aj na tohtoročných olympijských hrách mládeže v argentínskom Buenos Aires. „Táto snaha je plne podporovaná Kim Čong-unom. Ubezpečili ma, že šport hrá veľkú úlohu v ďalšom rozvoji krajiny,“ dodal Bach.

Deeskalácia napätia v regióne

Účasť KĽDR na nedávnych ZOH v Pjongčangu, na ktorých sa predstavil spoločný tím hokejistiek, prispela k deeskalácii napätia v regióne. Južnú Kóreu navštívila na otváracom ceremoniáli ZOH 2018 delegácia zo severu, prvýkrát na najvyššej úrovni od konca vojny v 50-tych rokoch.

Oba štáty sú pritom technicky stále vo vojnovom stave, keďže konflikt ukončila iba dohoda o prímerí. KĽDR dokonca vyjadrila ochotu diskutovať s USA o svojom jadrovom programe. „Je to jeden z cieľov olympijského hnutia – budovať mosty a cez ne potenciálne urovnávať politické konflikty. Dúfam, že prostredníctvom olympijského ducha zaistíme trvalý mier na polostrove,“ uviedol Bach.

Viac k témam: Kim Čong-un, KĽDR Kórejská ľudovodemokratická republika, Medzinárodný olympijský výbor, Severná Kórea, Thomas Bach, ZOH Zimné olympijské hry 2018 Pjongčang
Zdroj: Webnoviny.sk – Šéf Medzinárodného olympijského výboru sa stretol s vodcom Kim Čong-unom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Etiópčan Lemma ovládol Bostonský maratón, Chára si zlepšil svoj rekord

Medzi ženami finišovala na prvej priečke Keňanka Hellen Obiriová, ktorej sa podarilo obhájiť prvenstvo z minulého roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *