Home / SLOVENSKO / Drucker je svojprávna osoba a dokáže sa rozhodovať sám, nátlak Kaliňáka v súvislosti s Gašparom vylúčil

Drucker je svojprávna osoba a dokáže sa rozhodovať sám, nátlak Kaliňáka v súvislosti s Gašparom vylúčil

BRATISLAVA 25. marca (WebNoviny.sk) – Nový minister vnútra Tomáš Drucker zatiaľ neodvolá policajného prezidenta Tibora Gašpara.

Zatiaľ by ani nevedel zodpovedne vybrať jeho nástupcu, v rezorte sa totiž musí najprv zorientovať, vytvoriť si názor a až potom rozhodnúť. Drucker to v nedeľu povedal v diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

Novela zákona o policajnom zbore

Dodal, že nebagatelizuje tlak verejnosti na jeho odvolanie, no najprv sa musí oboznámiť s jeho prácou. Drucker považuje za prvoradé zmeniť spôsob voľby a odvolávania šéfa polície prostredníctvom novely zákona o policajnom zbore. Tá by sa mala do legislatívneho procesu dostať už asi o dva týždne. „Na tomto je politická zhoda,“ vyhlásil.

Odporúčame:
Premiér Pellegrini prezradil priority vlády a vyjadril sa aj k policajnému prezidentovi Gašparovi

Drucker tiež vylúčil, že by na neho exminister Robert Kaliňák vyvíjal tlak na ponechanie Gašpara vo funkcii. Zdôraznil, že „pod tlakom reaguje tvrdo a nemá ho rád“. „Som svojprávna osoba, mám meno a vlastné skúsenosti, dokážem sa rozhodovať sám,“ vyhlásil.

Nového šéfa polície bude menovať vláda

Drucker vysvetlil, že podľa pripravovanej novely bude kandidáta na policajného prezidenta vyberať nezávislá komisia a budú tiež stanovené presné podmienky pre uchádzačov. Komisia ministrovi odporučí kandidáta, ktorého verejne vypočuje výbor parlamentu pre obranu a bezpečnosť.

Nového šéfa polície bude menovať vláda. Policajný prezident nemôže byť podľa Druckera neodvolateľný. Meniť sa bude aj inšpekcia ministerstva vnútra a voľba jej šéfa. Nový minister tiež konštatoval, že skúsenosti s riadením silového rezortu zatiaľ nemá, no ministerstvo vnútra má veľa skúsených ľudí, o ktorých sa môže oprieť.

Viac k témam: ministerstvo vnútra SR, politická kríza, Robert Kaliňák, Tibor Gašpar, Vláda SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Drucker je svojprávna osoba a dokáže sa rozhodovať sám, nátlak Kaliňáka v súvislosti s Gašparom vylúčil © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pellegrini odovzdal ďakovné medaily za zásluhy o rozvoj spoločnosti v oblasti obrany a bezpečnosti (video)

Urobil tak v Brezovej pod Bradlom počas osláv Dňa Ozbrojených síl (OS) SR.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *