Home / SLOVENSKO / Online: Prezident Kiska vládu zatiaľ nevymenuje, Pellegriniho požiadal o nový návrh ministrov

Online: Prezident Kiska vládu zatiaľ nevymenuje, Pellegriniho požiadal o nový návrh ministrov

BRATISLAVA 20. marca (WebNoviny.sk) – Prezident Andrej Kiska nevymenuje novú vládu v zložení, ako ju navrhol dezignovaný premiér Peter Pellegrini. Kiska to v utorok oznámil novinárom s tým, že Pellegrini má do piatka navrhnúť novú zostavu nominantov na členov vlády. Prezident to už Pellegrinimu oznámil, povedal mu aj konkrétne výhrady k jeho návrhu.

Pellegrini má náročnú úlohu

Prezident Kiska sa zároveň Pellegrinimu poďakoval za vecný, konštruktívny a korektný prístup k úlohe, pred ktorou stojí. „Je to vítaná zmena,“ povedal na adresu dezignovaného premiéra. Dodal, že Pellegrini má náročnú úlohu – musí presvedčiť, že nová vláda prinesie zmeny, ktoré verejnosť očakáva.

Odporúčame:
Smer-SD rozhodol o nových ministroch v Pellegriniho vláde, nástupcom Kaliňáka bude Ráž

„Musí vytvoriť stabilnú vládu, ktorej obsadenie, a to predovšetkým osoba ministra alebo ministerky vnútra, dokáže upokojiť napätú atmosféru v spoločnosti. Vládu, ktorá by mala byť schopná presvedčiť verejnosť, že zabezpečí nezávislé a nestranné vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ako aj podozrenia z organizovaného zločinu, o ktorých písal zavraždený investigatívny novinár,“ povedal Kiska.

Desaťtisíce ľudí v uliciach

Podľa prezidenta sú desiatky tisíc protestujúcich v uliciach preto, lebo stratili dôveru v úprimný záujem v spravodlivosť zo strany tých, ktorí stoja na čele najdôležitejších úradov a ministerstiev.

Odporúčame:
Danko nebude meniť ministrov za SNS, Fico podľa Pellegriniho zostáva súčasťou Koaličnej rady

Prezident vyčítal aj roky zaužívané obsadzovanie týchto postov známymi či bývalými obchodnými partnermi, čo vytvorilo v očiach verejnosti nelichotivý obraz.

„Posledné, čo teraz potrebujeme, sú nekonečné diskusie a podozrenia, kto bol s kým na motorkách či oslavách narodenín. Ako hlava štátu to nepripustím. Toto nie je cesta k obnoveniu dôvery,“ pokračoval prezident. Na obsadenie postov v novej vláde musíme mať prísne nároky, dodal.

Kaliňáka mal nahradiť Ráž

Dezignovaný premiér Peter Pellegrini doručil v pondelok návrh novej vlády zloženej zo súčasných koaličných strán Smer-SD, SNS, Most-Híd. Ministra vnútra Roberta Kaliňáka mal nahradiť Jozef Ráž – úradník z ministerstva zdravotníctva.

Odporúčame:
Bugár rokoval s Pellegrinim, Most-Híd chce Gála za ministra spravodlivosti

Vicepremiéra pre informatizáciu a investície Pellegriniho mal nahradiť košický primátor Richard Raši. Na miesto Mareka Maďariča na rezorte kultúry mala ísť banskobystrická šéfka Smeru Ľubica Laššáková. Gábor Gál mal nahradiť Luciu Žitňanskú na poste šéfky rezortu justície.

Textový online prenos (minúta po minúte)

reakcie na rozhodnutie prezidenta Andreja Kisku zatiaľ nevymenovať vládu Petra Pellegriniho

12:33 Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO) oceňuje, že prezident Andrej Kiska „sa dôrazne zasadzuje za obnovu dôvery ľudí v štát“. Ako sa uvádza v stanovisku hnutia, pod ktorým je podpísaný jeho predseda Igor Matovič, prezident „mohol skloniť hlavu, ale rozhodol sa naďalej stáť na strane ľudí túžiacich po slušnom Slovensku. Po Slovensku bez mafie previazanej s kľúčovými predstaviteľmi vládnych strán. Po Slovensku, kde budeme môcť radi žiť“. Agentúre SITA sprostredkoval stanovisko Matúš Bystriansky z komunikácie s médiami OĽANO.

12:21 Prezident Andrej Kiska v utorok o 15:00 prijme zástupcov iniciatívy Za slušné Slovensko.

12:16 Predseda Národnej rady SR a Slovenskej národnej strany Andrej Danko berie na vedomie a rešpektuje rozhodnutie prezidenta SR Andreja Kisku nevymenovať novú vládu Petra Pellegriniho. Ako povedal Danko pre agentúru SITA, chce sa stretnúť s Pellegrinim a následne sa vyjadrí detailnejšie.

11:50 Prezident Andrej Kiska nevymenuje novú vládu v zložení, ako ju navrhol dezignovaný premiér Peter Pellegrini. Kiska to v utorok oznámil novinárom s tým, že Pellegrini má do piatka navrhnúť novú zostavu nominantov na členov vlády.

Viac k témam: Andrej Kiska, Ján Kuciak, Most-Híd, Peter Pellegrini, predčasné parlamentné voľby, Smer-SD, SNS Slovenská národná strana
Zdroj: Webnoviny.sk – Online: Prezident Kiska vládu zatiaľ nevymenuje, Pellegriniho požiadal o nový návrh ministrov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Do hasičov počas zásahu na diaľnici D1 narazil kamión, dvaja neprežili

K nehode došlo v Trenčianskom kraji, asi dva kilometre od hranice s Trnavským krajom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *