Home / SLOVENSKO / Poslucháči VŠMU pozývajú na česko-slovenský večer v Redute

Poslucháči VŠMU pozývajú na česko-slovenský večer v Redute

BRATISLAVA 19. marca (WebNoviny.sk) – Poslucháči Vysokej školy múzický umení (VŠMU) v Bratislave pozývajú na česko-slovenský večer v Redute. Symfonický orchester VŠVU sa v bratislavskom sídle Slovenskej filharmónie predstaví opäť po roku v rámci koncertného cyklu filharmónie Junior.

Koncert sa uskutoční v stredu 21. marca o 18:00. Pri príležitosti 100. výročia založenia Československa publiku ponúkne diela slovenských a českých skladateľov. Agentúru SITA o tom informoval Vladimír Sirota z kancelárie umeleckej produkcie Hudobnej a tanečnej fakulty (HTF) VŠMU.

Na úvod koncertu zaznie orchestrálna predohra Jánošíkovi chlapci od Alexandra Moyzesa a nasledovať bude Malá suita s passacagliou od Eugena Suchoňa, ktorého 110. výročie narodenia si pripomíname tento rok. Na záver „slovenskej“ časti večera si návštevníci koncertu vypočujú dielo Jána Cikkera Concertino pre klavír a orchester.

Ako ďalej informoval Sirota, náročný klavírny part zaznie v interpretácii Kristíny Smetanovej, poslucháčky 1. ročníka magisterského štúdia v triede profesorky Idy Černeckej. Kristína Smetanová je držiteľkou dvoch prestížnych ocenení Grand Prix na medzinárodnej súťaži vo Viedni, a to The 21st. Century Art (absolútny víťaz) a Yamaha Scholarship Award (1. miesto).

Súčasní slovenskí a zahraniční skladatelia

Venuje sa tiež kompozícii, je členkou kapely Chick2Chick Trio a je známa pod umeleckým pseudonymom Kriss Krimm. V roku 2014 debutovala piesňou „A psi brešú na poliach“ a následne piesňou „Wheels“. Druhú „českú“ časť koncertu odštartuje symfonická báseň V Tatrách od Vítězeslava Nováka. Koncert po nej vyvrcholí symfonickou básňou Šárka z cyklu Má Vlast od Bedřicha Smetanu.

Symfonický orchester Hudobnej a tanečnej fakulty VŠMU sa v Slovenskej filharmónii predstaví pod taktovkou Mariána Lejavu. Dirigent, skladateľ a pedagóg na VŠVU uvádza často na pódiách hudbu súčasných slovenských a zahraničných skladateľov.

Spolupracuje s viacerými koncertnými a opernými scénami, napríklad s Operou SND v Bratislave, Štátnou operou a filharmóniou Košice či so Slovenskou filharmóniou a od roku 2014 pôsobí ako šéfdirigent Prague Modern ensemble. V rokoch 2013 a 2016 získal Lejava cenu Radio_Head Awards za Nahrávky roka v kategórii klasická hudba.

Výchova mladých k hudbe

Organizátori koncertu veria, že sa im podarí prilákať nielen bežných návštevníkov koncertov klasickej hudby, ale predovšetkým mladých ľudí a študentov. Zámerom je tiež podporiť a rozvíjať výchovu mladých k hudbe a umeniu a zároveň ich oboznámiť nielen s klasickou českou, ale hlavne s domácou slovenskou hudbou, doplnil v tlačovej správe ku koncertu Sirota.

Ako dodal, tohtoročný koncert poslucháčov Hudobnej a tanečnej fakulty VŠMU zároveň otvorí program 6. ročníka konferencie Sympózium: Umenie/Hudba/Management.

Hostiteľom konferencie, ktorú organizujú študenti dramaturgie a manažmentu hudby katedry teórie hudby VŠMU je tento rok od 21. do 23. marca Hudobná a tanečná fakulta VŠMU v Bratislave. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Viac informácií o koncerte a ďalšom programe Slovenskej filharmónie možno nájsť na jej webstránke http://www.filharmonia.sk/.

Viac k témam: Reduta, Symfonický orchester VŠVU, Vysoká škola múzických umení
Zdroj: Webnoviny.sk – Poslucháči VŠMU pozývajú na česko-slovenský večer v Redute © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kolícia ani po dvoch mesiacoch nevyvodila chyby štátnych zložiek pri atentáte na Fica, vyčíta KDH

KDH poukázalo na americké tajné služby, ktoré po útoku na Donalda Trumpa priznali svoje pochybenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *