Home / SLOVENSKO / Online: Fica má vo funkcii premiéra nahradiť Pellegrini, sú známe mená aj ďalších ministrov

Online: Fica má vo funkcii premiéra nahradiť Pellegrini, sú známe mená aj ďalších ministrov

BRATISLAVA 15. marca (WebNoviny.sk) – Premiér Robert Fico je pripravený podať demisiu, ak prezident Andrej Kiska bude akceptovať jeho podmienky.

Podmienky sú, že prezident bude akceptovať výsledky parlamentných volieb z roku 2016, bude akceptovať koaličnú zmluvu, a to, že nového premiéra navrhne najsilnejšia strana Smer-SD. Podľa informácií agentúry SITA by novým premiérom mal byť súčasný podpredseda vlády Peter Pellegrini.

Predčasné voľby teda podľa Fica nebudú, lebo by „bol chaos“. Most-Híd sa pritom v pondelok uzniesol, že buď budú predčasné voľby, alebo vystúpia z koalície.

Odporúčame:
Online: Premiér Fico ponúkol prezidentovi Kiskovi demisiu, ale má tri podmienky

Kiska potvrdil, že sa v stredu stretol s predsedami koaličných strán, ktorí ho informovali o ich návrhu riešenia politickej krízy na Slovensku. Informovali ho tiež, že prinesú minimálne 76 podpisov poslancov Národnej rady SR, ktorí budú podporovať návrh riešenia vládnej koalície.

Odporúčame:
Najnovší prieskum preferencií: Smer-SD oslabil, do parlamentu by išlo spolu osem strán

Koaliční poslanci parlamentu od stredy večera podpisujú podporu vzniku novej vlády, na ktorej sa dohodli predsedovia vládnych strán. Podľa informácií agentúry SITA je však niekoľko poslancov za Smer, ktorí zatiaľ návrh odmietajú, pretože sa im nepozdávajú personálne nominácie.

Odporúčame:
Ľudia to Ficovi spočítali, väčšina chce jeho odchod

Poslanecký klub Smeru v parlamente zastupuje 49 poslancov, SNS má v parlamente 15 zákonodarcov a klub Most-Híd 14. Súčasné vládne strany tak majú v parlamente 78 poslancov. Vládne návrhy podporuje v parlamente aj nezaradená poslankyňa, ktorá pôvodne bola členkou klubu strany Sieť Alena Bašistová. Väčšinu vládnych návrhov podporuje aj trojica nezaradených poslancov, ktorí odišli z klubu Sme rodina – Peter Marček, Rastislav Holúbek a Martina Šimkovičová.

Textový online prenos (minúta po minúte)

Prípadní noví ministri v budúcej vláde:

ministerstvo spravodlivosti: Mária Kolíková má nahradiť Luciu Žitňanskú
ministerstvo vnútra: Denisa Saková má nahradiť Roberta Kaliňáka
ministerstvo kultúry: Erik Tomáš má nahradiť Marka Maďariča

Odporúčame:
Novou ministerkou spravodlivosti má byť Kolíková, Žitňanská chce ísť na ústavný súd

11:31 V prípade, že Peter Pellegrini sa stane predsedom vlády, uvoľní sa aj funkcia vicepremiéra pre informatizáciu. Podľa informácií agentúry SITA v Smere uvažujú nad tým, že by sa tejto funkcie ujal Martin Glváč, ktorý v súčasnosti pôsobí ako podpredseda NR SR a predseda poslaneckého klubu Smer.

11:06 Strana Most-Híd podľa jej predsedu Bélu Bugára koná podľa prijatého uznesenia republikovej rady.

Odporúčame:
Bugár vysvetľoval rozhodnutie Mosta-Híd neísť do predčasných volieb, ale podporiť vládu bez Fica

10:45 Šéf Mosta-Híd Béla Bugár na tlačovej konferencii nepriamo priznal, že odchod ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej bol súčasťou dohody koalície, ktorá hovorí o demisii premiéra Roberta Fica.

10:26 Predseda parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboš Blaha bude podporovať aj novú vládu, ktorej premiérom nebude Robert Fico.

Blaha v rozhovore pre agentúru SITA povedal, že chcel mať od Fica garanciu, že aj nová vláda bude ľavicová. „Už sme spolu hovorili a mám ju. Novú vládu teda podporím,“ vyhlásil Blaha, ktorý je poslancom za Smer-SD, ale nie členom strany.

Blaha tak poprel tvrdenia, ktoré zverejnili niektoré webové portály, podľa ktorých údajne povedal, že ak v novej vláde nebude Robert Fico rozhodujúcim hráčom, nevidí dôvod ju podporovať.

10:14 Prezident Andrej Kiska potvrdil, že sa v stredu stretol s predsedami koaličných strán, ktorí ho informovali o ich návrhu riešenia politickej krízy na Slovensku. Informovali ho tiež, že prinesú minimálne 76 podpisov poslancov Národnej rady SR, ktorí budú podporovať návrh riešenia vládnej koalície.

Odporúčame:
Reakcia prezidenta Kisku na vyhlásenie koaličných lídrov Fica, Danka a Bugára

10:05 Koaliční poslanci od stredy večera podpisujú podporu vzniku novej vlády, na ktorej sa dohodli predsedovia vládnych strán. Podľa informácií agentúry SITA je však niekoľko poslancov za Smer, ktorí zatiaľ návrh odmietajú, pretože sa im nepozdávajú personálne nominácie.

9:49 Robert Fico, Andrej Danko a špeciálne Béla Bugár svojím rozhodnutím ponížili a oklamali celú občiansku verejnosť. Vo vyhlásení, ktoré poskytli agentúre SITA, to uvádzajú organizátori zhromaždení za predčasné voľby.

Odporúčame:
Fico, Danko, Bugár oklamali verejnosť. Protesty v slovenských mestách budú pokračovať

Snaha trojice lídrov koaličných strán Smer-SD, SNS a Most-Híd udržať sa za každú cenu pri moci je podľa nich jasným dôkazom toho, že chcú zamiesť pod koberec všetky korupčné kauzy, o ktorých písal aj zavraždený investigatívny novinár Ján Kuciak.

Organizátori považujú predčasné voľby za jedinú možnosť, ako sa pokúsiť o obnovu dôvery ľudí v štát. V piatok sa preto budú konať ďalšie protesty za predčasné voľby. „Veríme, že nám osud tejto krajiny nie je ľahostajný a v piatok spolu prídeme do ulíc,“ uviedli vo výzve Katarína Nagy Pazmány, Peter Nagy, Karolína Farská, Juraj Šeliga, Veronika Bruncková, Táňa Sedláková a Jakub Kratochvíl.

9:42 Strana Most-Híd bude mať o 10:00 tlačovú konferenciu.

9:30  Novou ministerkou spravodlivosti by mala byť podľa informácií agentúry SITA Mária Kolíková. Tá doteraz v rezorte pôsobila ako štátna tajomníčka. Kolíková by mala v prípade vzniku novej vlády nahradiť Luciu Žitňanskú, ktorá v stredu oznámila, že v novej vláde byť nechce.  Podľa informácií agentúry SITA sa v strane Most-Híd hovorí, že ambíciou Žitňanskej má byť funkcia ústavného sudcu. Kandidáti na ústavných sudcov sa budú voliť na jeseň.

Novú vládu by mal viesť súčasný vicepremiér Peter PellegriniMinistra vnútra Roberta Kaliňáka má nahradiť podľa informácií agentúry SITA doterajšia štátna tajomníčka rezortu Denisa Saková. Kaliňák oznámil svoju rezignáciu v pondelok. Ako prvá ešte minulý týždeň o tejto výmene informovala agentúra SITA.

Novým ministrom kultúry sa má stať doterajší poradca premiéra a poslanec NR SR Erik Tomáš. Funkcia ministra kultúry sa uvoľnila po demisii Marka Maďariča, ktorý sa vrátil do parlamentu.

Viac k témam: Andrej Danko, Béla Bugár, Ján Kuciak, Most-Híd, predčasné parlamentné voľby, Robert Fico, Smer-SD, SNS Slovenská národná strana
Zdroj: Webnoviny.sk – Online: Fica má vo funkcii premiéra nahradiť Pellegrini, sú známe mená aj ďalších ministrov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vinník je iba jeden, podľa Královiča je nevhodné ukazovať prstom na médiá, opozíciu či na samotného premiéra (video)

Stopercentná bezpečnosť chránených osôb sa podľa odborníka na bezpečnosť Martina Královiča nedá dosiahnuť, dajú sa podľa neho len minimalizovať riziká.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *