Home / SLOVENSKO / Parlament schválil novelu zákona o vnútornej organizácii a fungovaní pozemkových spoločenstiev

Parlament schválil novelu zákona o vnútornej organizácii a fungovaní pozemkových spoločenstiev

BRATISLAVA 14. marca (WebNoviny.sk) – Fungovanie pozemkových spoločenstiev by sa malo upraviť. Poslanci Národnej rady SR totiž v stredu schválili novelu zákona o pozemkových spoločenstvách, ktorú predložilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Skúsenosti z aplikačnej praxe

Novela sa týka vnútornej organizácie a fungovania pozemkových spoločenstiev, vzťahu pozemkových spoločenstiev so Slovenským pozemkovým fondom a správcom lesného majetku štátu, či zabezpečenia riadnej starostlivosti a obhospodarovania poľnohospodárskych a lesných pozemkov, resp. lesných porastov. Účinnosť je nastavená na 1. júla tohto roka.

Odporúčame:
Hrnčiar sa stotožňuje s výsledkom Republikovej rady Most-Híd, bude hlasovať v súlade s klubom

Schválený materiál musí ešte podpísať prezident.Schválené zmeny majú podľa predkladateľa zásadným spôsobom zasiahnuť do konania okresných úradov pri vedení registra pozemkových spoločenstiev a rieši aj viac detailnejších nedostatkov súčasnej právnej úpravy. „Návrh zákona reaguje jednak na skúsenosti z aplikačnej praxe zákona tak na strane orgánov štátnej správy, ako aj na strane pozemkových spoločenstiev a ich členov a jednak na dlhodobé problematické otázky vyplývajúce z existencie špecifického typu nedeliteľného spoluvlastníctva (spoločná nehnuteľnosť) a jeho organizačného substrátu (pozemkové spoločenstvo), ktoré pretrvávajú v našom právnom poriadku ako určitý anachronizmus feudálneho práva,“ uviedlo ministerstvo.

Nadobúdanie vlastníctva

Návrhom sa upravujú aj možnosti novej ústavnoprávnej ochrany poľnohospodárskej a lesnej pôdy, a to najmä tým, že sa vytvárajú a posilňujú možnosti usporiadania vlastníctva spoločnej nehnuteľnosti, ako aj možnosti nadobudnutia vlastníctva podielov spoločnej nehnuteľnosti spoluvlastníkmi alebo samotným spoločenstvom. Okrem iného to má pôsobiť proti nadobúdaniu vlastníctva týchto podielov v prospech tretích osôb, ktoré získavajú vlastníctvo lesných pozemkov so špekulatívnymi zámermi.

Viac k témam: Národná rada SR, parlament
Zdroj: Webnoviny.sk – Parlament schválil novelu zákona o vnútornej organizácii a fungovaní pozemkových spoločenstiev © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pellegrini odovzdal ďakovné medaily za zásluhy o rozvoj spoločnosti v oblasti obrany a bezpečnosti (video)

Urobil tak v Brezovej pod Bradlom počas osláv Dňa Ozbrojených síl (OS) SR.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *