Home / SLOVENSKO / ÚPN: Dohoda o zmieri nestojí nad zákonom, Babiš ostáva vedený v registračných protokoloch ako agent ŠtB

ÚPN: Dohoda o zmieri nestojí nad zákonom, Babiš ostáva vedený v registračných protokoloch ako agent ŠtB

22.10.2024 (SITA.sk) – Bývalý český premiér Andrej Babiš naďalej ostáva vedený v registračných protokoloch Štátnej bezpečnosti (ŠtB) ako tajný spolupracovník v kategórii agent.

Informuje o tom hovorca Ústavu pamäti národa (ÚPN) Michal Miklovič v reakcii na zmier, ktorý s Babišom uzavrelo Ministerstvo vnútra (MV) SR, v súvislosti s jeho neoprávneným zaradením do databázy agentov bývalej ŠtB.

MV SR informovalo, že Mestský súd Bratislava IV uznesením schváli uzatvorený zmier medzi SR, zastúpenou ministerstvom vnútra, a Babišom.

Krycie meno „Bureš“

Rezort vnútra uznal, že Babiš bol evidovaný ako agent pod krycím menom „Bureš“ neoprávnene, a vedome s ŠtB nespolupracoval.

Babiš si nebude voči štátu uplatňovať nároky na náhradu škody, ani nemajetkovú ujmu. Taktiež vezme späť sťažnosť na Európskom súde pre ľudské práva.

Miklovič uviedol, že vzhľadom na to, že ÚPN nebol účastníkom predmetného súdneho sporu, z dohody medzi Babišom a slovenským rezortom vnútra mu nevyplývajú povinnosti.

„Dohoda o zmieri nestojí nad zákonom, na základe ktorého je ústav povinný zverejniť registračné protokoly ŠtB,“ doplnil Miklovič.

Ministerstvu poskytli dôkazy

Hovorca ÚPN ďalej uviedol, že ústav nebol ani účastníkom súdneho sporu, ani dohody o zmieri, o ktorej sa dozvedel z médií.

„Ústav poskytol ministerstvu na jeho vlastnú žiadosť dokumenty a analýzy, ktoré dokazujú oprávnenosť evidencie Andreja Babiša ako tajného spolupracovníka ŠtB. Ministerstvo vnútra tak podľa ústavu nebolo v dôkaznej núdzi,“ informoval Miklovič.

Doplnil, že ÚPN rezortu vnútra ponúkol aj ďalšie konzultácie, ktoré ale MV SR nevyužilo.

Avizoval, že v prípade, ak by sa vyskytli ďalšie súdne spory medzi ministerstvom a osobami evidovanými ako tajní spolupracovníci ŠtB, ústav je pripravený poskytnúť rezortu vnútra súčinnosť, a to v podobe kópií archívnych dokumentov, aj odborných vyjadrení k nim.

Nedôveryhodné svedectvá

„Ústavný súd SR skonštatoval, že rozhodnutia všeobecných súdov v prípade Andreja Babiša boli založené na nedôveryhodných svedectvách bývalých príslušníkov ŠtB, keďže títo sa svojou činnosťou aktívne podieľali na presadzovaní komunistického režimu a ich pracovnou metódou bola okrem iného aj lož, nemorálne a odsúdeniahodné praktiky. Všeobecné súdy boli preto podľa Ústavného súdu SR bezpodmienečne povinné úplne a vyčerpávajúco vo svojich rozhodnutiach odôvodniť, z akých dôvodov považujú týchto svedkov za dôveryhodných a ich výpovede za pravdivé,“ uviedol Miklovič.

Podotkol, že v predošlých rozhodnutiach sa všeobecné súdy s dôveryhodnosťou bývalých príslušníkov ŠtB ako svedkov dostatočne nevysporiadali.

Viac k témam: agent ŠtB, registračné protokoly ŠtB, spolupráca s ŠtB
Zdroj: SITA.sk – ÚPN: Dohoda o zmieri nestojí nad zákonom, Babiš ostáva vedený v registračných protokoloch ako agent ŠtB © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Europoslanci schválili pôžičku Ukrajine krytú ruskými aktívami do 35 miliárd eur

Pôžička je súčasťou balíka G7 dohodnutého v júni minulého roka s cieľom poskytnúť Ukrajine finančnú podporu až do výšky 50 miliárd amerických dolárov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *