Home / SLOVENSKO / V Novej pevnosti sa koná samit troch krajín, Fico sa stretol s Orbánom a Vučičom (foto)

V Novej pevnosti sa koná samit troch krajín, Fico sa stretol s Orbánom a Vučičom (foto)

22.10.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 22. októbra 10:55

V Novej pevnosti v Komárne sa v utorok koná samit troch krajín. Slovenský premiér Robert Fico, prezident Srbskej republiky Aleksandar Vučič a predseda vlády Maďarska Viktor Orbán sa stretli, aby spoločne rokovali o nelegálnej migrácii.

Hovoria aj o potrebe ochrany vonkajších hraníc Európskej únie, ako aj o posilňovaní regionálnej spolupráce. Spolupráca Európskej únie s krajinami západného Balkánu a osobitne so Srbskom je jedným z kľúčových faktorov na zlepšenie migračnej situácie v Európe.

Jadrom tejto spolupráce sú opatrenia zamerané na posilnenie ochrany hraníc pozdĺž migračnej trasy, na podporu kapacít krajín západného Balkánu v otázke azylových či návratových konaní, ako aj zosúladenie vízovej politiky s Európskou úniou. Súčasťou delegácií budú aj ministri vnútra zúčastnených krajín.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Samit Slovenska, Srbska a Maďarska v Komárne (fotografie)

Témou samitu sú aj inovatívne riešenia na zastavenie nelegálnej migrácie do Európy. „Slovenská republika dlhodobo zastáva postoj, že nelegálnu migráciu je potrebné riešiť ešte pred hranicami Európskej únie, na čom sa zhodujú aj predstavitelia Maďarska a Srbska. Inovatívnym riešením by mohli byť externé centrá, tzv. hotspoty na spracovanie žiadostí o azyl mimo územia EÚ, ktoré aktuálne uvádza do praxe napríklad Taliansko v spolupráci s Albánskom,“ informoval Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Viac k témam: Hranice, Maďarský premiér, Nelegálna migrácia, Premiér Slovenskej republiky, Schengen, Srbský prezident
Zdroj: SITA.sk – V Novej pevnosti sa koná samit troch krajín, Fico sa stretol s Orbánom a Vučičom (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slováci sa ocitli na chvoste rebríčka, cítime sa menej šťastní ako Maďari či Chorváti

Výsledky poodhaľujú, ako šťastní sa cítia Slováci a Slovenky a ako často sa stretávajú so svojimi blízkymi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *