Home / EKONOMIKA / Liberáli chcú zlepšiť finančnú situáciu rodín s deťmi, navrhujú obmedziť neoprávnené odoberanie prídavkov

Liberáli chcú zlepšiť finančnú situáciu rodín s deťmi, navrhujú obmedziť neoprávnené odoberanie prídavkov

16.10.2024 (SITA.sk) – Poslanci SaS chcú zlepšiť finančnú situáciu rodín a obmedziť neoprávnené odoberanie prídavkov na dieťa. Poslanci Národnej rady SR z politického klubu Sloboda a Solidarita (SaS) Vladimíra Marcinková a Vladimír Ledecký predložili na rokovanie parlamentu návrh zákona o prídavku na dieťa.

Miernejšie podmienky

Cieľom je zmierniť podmienky, za ktorých môže byť prídavok odobratý, a to najmä v prípadoch, keď k takémuto kroku neexistuje oprávnený dôvod.

Zmena legislatívy má riešiť situácie, kedy maloleté dieťa mladšie ako 15 rokov spácha priestupok, pričom správny orgán vec odloží pre nemožnosť pohnúť dieťa k zodpovednosti. Súčasná právna úprava môže viesť k ustanoveniu osobitného príjemcu prídavku na tri mesiace, aj keď nebola preukázaná vina dieťaťa.

„Ako predkladatelia predmetnej novely zákona máme za to, že takto nastavená právna úprava je prísna, na čo okrem iných relevantných aktérov, upozornil vo svojej Výročnej správe za rok 2023 aj verejný ochranca práv,“ uvádzajú Marcinková a Ledecký v dôvodovej správe.

Zanedbateľný vplyv na verejné financie

Preto navrhujú, aby osobitný príjemca bol určený len v prípade opakovaného priestupku dieťaťa v období troch mesiacov. Podľa predkladateľov, táto zmena reaguje na zhoršujúcu sa ekonomickú situáciu rodín na Slovensku, kde mnohopočetné rodiny a rodiny rodičov samoživiteľov čelia značným finančným výzvam.

Výška prídavku na dieťa je aktuálne stanovená na 60 eur, pričom strata takéhoto príjmu podľa poslancov SaS predstavuje vážne zhoršenie finančnej situácie. Predkladaný návrh zákona má podľa autorov zanedbateľný vplyv na verejné financie.

Viac k témam: konsolidácia verejných financií, návrh zákona o prídavku na dieťa, Prídavky na deti
Zdroj: SITA.sk – Liberáli chcú zlepšiť finančnú situáciu rodín s deťmi, navrhujú obmedziť neoprávnené odoberanie prídavkov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Samosprávy musia obmedziť výdavky na šport aj kultúru, zatvoria plavárne či zimné štadióny (video)

Trinásti šéfovia samospráv deklarovali, že budú zvyšovať dane z nehnuteľnosti, pretože ich rozpočtová situácia je neudržateľná.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *