Home / SLOVENSKO / Slováci sa neboja vyjadriť svoj názor, aj keď ním môžu niekoho raniť. Myslí si to až polovica populácie

Slováci sa neboja vyjadriť svoj názor, aj keď ním môžu niekoho raniť. Myslí si to až polovica populácie

16.10.2024 (SITA.sk) – Spoločnosť na Slovensku rozdeľuje otázka o tom, či má vlastný názor určité hranice a v akej podobe sme ochotní ho tolerovať. Polovica populácie (50 percent) si myslí, že je v poriadku vyjadriť svoj názor aj za cenu, že niekoho zraní.

Zároveň však polovica populácie priznáva, že sú ochotní vymazať si zo sociálnych sietí ľudí, ktorí zdieľajú urážlivé príspevky a neslušné komentáre. Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizoval NMS Market Research Slovakia s.r.o.

Tvrdenia drvivej väčšiny

Väčšina Slovákov a Sloveniek v prieskume tvrdí, že na sociálnych sieťach napíšu len to, čo by dotyčnému alebo dotyčnej vedeli povedať aj osobne. Takmer 40 percent opýtaných má opačný názor a každý desiaty sa k téme nevie, alebo nechce vyjadriť.

„Pluralita názorov je základným kameňom demokratickej spoločnosti. Umožňuje občanom slobodne vyjadrovať svoje názory a podieľať sa na verejnej diskusii. Právo vyjadriť svoj názor má však svoje hranice. A tie začínajú tam, kedy niekoho názor môže podnecovať násilie, nenávisť či diskrimináciu. Vyvstáva otázka, v akej podobe vlastný názor dokáže byť pre spoločnosť ešte prínosný a v akej ešte viac prehlbuje v spoločnosti polarizáciu,“ uviedla autorka prieskumu Denisa Lakatošová z NMS.

Vymazanie urážlivých komentárov

Väčšina populácie si podľa prieskumu myslí, že verejne známe osobnosti by sa mali jednoducho zmieriť s tým, že pod ich príspevkami budú aj nenávistné komentáre. Spolu 22 percent opýtaných si to nemyslí. Nie každý je však ochotný tolerovať neslušné a urážlivé príspevky.

Polovica populácie tvrdí, že je ochotná zo svojich kontaktov na sociálnych sieťach vymazať tých, ktorí pridávajú urážlivé, neslušné komentáre a príspevky, a to aj v prípade, že sa jedná o rodinu či známych. Častejšie tento spôsob reakcie na nevhodné príspevky priznávajú ženy, ľudia s vysokoškolským vzdelaním, obyvatelia Bratislavského kraja a podporovatelia Progresívneho Slovenska a Demokratov.

Zber dát pre prieskum prebiehal online od 8. do 12. augusta cez Slovenský národný panel na reprezentatívnej vzorke 1 044 respondentov starších ako 18 rokov. Do analýzy boli zahrnutí len tí, ktorí majú profil minimálne na jednej sociálnej sieti.

Viac k témam: Komentáre, Názory ľudí, Prieskum, Sociálne siete
Zdroj: SITA.sk – Slováci sa neboja vyjadriť svoj názor, aj keď ním môžu niekoho raniť. Myslí si to až polovica populácie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Lidl už 20 rokov rozvíja spoluprácu so slovenskými dodávateľmi

Minulý rok nakúpil Lidl slovenské výrobky za vyše 600 miliónov eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *