Home / SLOVENSKO / Zlaté zuby, župany či plienky. Kanalizácia nie je odpadkový kôš, upozorňujú obyvateľov bratislavskí vodári

Zlaté zuby, župany či plienky. Kanalizácia nie je odpadkový kôš, upozorňujú obyvateľov bratislavskí vodári

15.10.2024 (SITA.sk) – Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) upozorňuje obyvateľov, že kanalizácia nie je odpadkový kôš. Ako informuje hovorca BVS Matúš Stračiak, odpadky v kanalizácii spôsobujú vodárom nemalé problémy.

Našli už aj zlaté zuby

Zamestnanci BVS pri jej čistení stále nachádzajú rôzne predmety, ako handry, župany, či dokonca zlaté zuby,“ uviedol s tým, že upchatie kanalizácie nespôsobujú iba veľké predmety. BVS upozorňuje, že k tomu, aby bola kanalizácia plne funkčná, je potrebné zodpovedné správanie obyvateľov.

Poruchový dispečing BVS pravidelne zaznamenáva problémy spôsobené vyhodením nevhodného odpadu do kanalizácie,“ konštatuje spoločnosť.

A keďže kanalizácia nie je odpadkový kôš, nazbieraný odpad, ktorý do kanalizácie nepatrí, spôsobuje upchávanie kanalizačného potrubia a následne problémy na čistiarňach odpadových vôd. Nahromadením odpadkov môže prichádzať k zníženiu prietoku či k úplnej blokácii infraštruktúry.

Výnimočným nie je ani stavebný odpad

Pri zabezpečovaní funkčnosti kanalizácie pracovníci BVS nachádzajú rôzne predmety. Veľkým problémom sú tie, ktoré sa omotajú na čerpadle a znefunkčnia ho. Sú to najmä vlhčené utierky a handry. No ničím výnimočným nie je ani stavebný odpad, uteráky, župany či dámske hygienické vložky alebo jednorazové plienky,“ dodáva Stračiak.

Ak príde k upchatiu alebo zníženiu prietoku na mieste, kde oprava nie je možná bez rozkopávkových prác, takáto situácia neznamená len zásah zamestnancov vodární, ale aj znížený komfort obyvateľov a možné obmedzenia v doprave. Časté havárie na kanalizačnom potrubí zároveň predstavujú zvýšené náklady na jeho čistenie a údržbu.

Viac k témam: BVS Bratislavská vodárenská spoločnosť, hovorca BVS, Kanalizácia
Zdroj: SITA.sk – Zlaté zuby, župany či plienky. Kanalizácia nie je odpadkový kôš, upozorňujú obyvateľov bratislavskí vodári © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Fico v stredu odcestuje na samit Únie v Bruseli, rokovania sa zamerajú na Blízky východ a pomoc Ukrajine

Pôjde o prvé stretnutie krajín v tomto formáte.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *