Home / SVET / Slováci nepoznajú svojich poslancov, zamieňajú si ich s členmi vlády a bývalými politikmi

Slováci nepoznajú svojich poslancov, zamieňajú si ich s členmi vlády a bývalými politikmi

8.10.2024 (SITA.sk) – Slováci nepoznajú svojich zástupcov v Národnej rade SR. Vyplýva to z posledného prieskumu agentúry AKO pre televíziu JOJ. Až štvrtina opýtaných si nevedela spomenúť na žiadne meno, a zo zvyšných respondentov sa až polovica pomýlila. Namiesto poslancov menovali premiéra, členov vlády či prezidentov.

Najhoršie odpovedali mladí ľudia

Zarazili aj mená politických matadorov, ktorí už roky nie sú v politike, no časť verejnosti ich stále vníma ako aktívnych politikov. Najlepší prehľad mali respondenti vo veku od 50 do 65 rokov, skôr vzdelanejší (najmä vysokoškolsky vzdelaní), obyvatelia Trnavského, Bratislavského, Prešovského a Banskobystrického kraja, voliči Kresťanskodemokratického hnutia, strany Demokrati, hnutia Progresívne Slovensko, strany Sloboda a Solidarita, koalície Slovensko, Kresťanská únia a Za ľudí, a tiež Slovenskej národnej strany. Naopak, najhoršie odpovedali mladí ľudia vo veku od 18 do 33 rokov.

Štvrtina nevedela odpovedať vôbec

Na otázku: „Ktorých súčasných poslancov parlamentu poznáte aspoň podľa mena? Skúste ich vymenovať“ nevedelo vôbec odpovedať 24,5 percenta opýtaných a neuviedli žiadne meno. Najčastejšie ľudia uvádzali tieto mená: Robert Fico (37,8 percenta), Michal Šimečka (27,8 percenta), Andrej Danko (22,2 percenta), Igor Matovič (15,5 percenta), Robert Kaliňák (12,1 percenta), Matúš Šutaj Eštok (11,3 percenta), Peter Pellegrini (10,5 percenta), Martina Šimkovičová (7,1 percenta), Richard Sulík (6,5 percenta), Ľuboš Blaha (6,4 percenta), Tomáš Taraba (5,4 percenta), Peter Žiga (5,3 percenta) a Branislav Gröhling (5,1 percenta).

Kto bol na čele rebríčka

Z desiatich najčastejšie spomínaných mien sú však len piati súčasní poslanci – Michal Šimečka, Andrej Danko, Igor Matovič, Peter Žiga a Branislav Gröhling.

Na čele rebríčka sa umiestnil predseda vlády Robert Fico, a v top 10 skončili aj ďalší členovia vlády, respektíve europoslanec či súčasný prezident. Z odpovedí, ktoré obsahovali meno, bolo 51,3 percenta nesprávnych a 48,7 percenta správnych. Respondenti medzi súčasných politikov zaradili aj také mená ako Jozef Banáš, Béla Bugár, Ivan Gašparovič, Ján Slota či Ivan Lexa.

Agentúra AKO robila telefonický prieskum od 10. do 16. septembra na vzorke 1 000 ľudí starších ako 18 rokov.

Viac k témam: expredseda strany Sloboda a Solidarita, Minister obrany SR, Minister vnútra SR, Minister životného prostredia SR, Ministerka kultúry SR, poslanci Národnej rady SR, Poslanecký prieskum, Predseda hnutia Progresívne Slovensko (PS), predseda hnutia Slovensko, Predseda Slovenskej národnej strany (SNS), Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS), Premiér Slovenskej republiky, Prezident Slovenskej republiky, Prieskum, Prieskum agentúry AKO
Zdroj: SITA.sk – Slováci nepoznajú svojich poslancov, zamieňajú si ich s členmi vlády a bývalými politikmi © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Izraelská armáda uviedla, že zabila šéfa logistiky Hizballáhu

Suhaíl Husajní sa podľa Jeruzalema podieľal na preprave moderných zbraní z Iránu a na ich distribúcii rôznym jednotkám militantnej skupiny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *