Home / SVET / Munícia za štyri milióny eur zo slovenskej zbierky je už na Ukrajine, iniciatíva chce pomáhať aj naďalej

Munícia za štyri milióny eur zo slovenskej zbierky je už na Ukrajine, iniciatíva chce pomáhať aj naďalej

7.10.2024 (SITA.sk) – Slovenská občianska zbierka „Munícia pre Ukrajinu – Keď nie vláda, posielame my“ úspešne doručila na Ukrajinu delostreleckú muníciu od českej zbrojovky STV Group. Organizátori spolu s českými a ukrajinskými partnermi zabezpečili dopravu 2 700 kusov munície kalibru 122 mm v hodnote 4 milióny eur.

Som rád, že sa dielo podarilo zavŕšiť a že to malo veľký zmysel,“ povedal ambasádor zbierky, 100-ročný bývalý účastník Slovenského národného povstania Otto Šimko.

Takmer štyri a pol milióna eur

Iniciatíva Munícia pre Ukrajinu informovala, že viac ako 70-tisíc darcov prispelo na účet zbierky sumou takmer štyri a pol milióna eur. „Zostávajúce prostriedky sa použijú na nákup granátov do granátometov podľa potrieb ukrajinskej strany. Do konca roka sa plánuje ešte dodanie vyše 5 500 kusov granátov M433 kalibru 40×46 mm na základe už uzavretej zmluvy medzi Ukrajinským veľvyslanectvom v ČR, dodávateľom (STV Group) a Nadačným fondom pre Ukrajinu,“ spresnili iniciátori zbierky aktivista Fedor Blaščák a fotoreportér Vladimír Šimíček.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Dosiahnutie významného míľnika aj plán nákupu munície organizátori ohlásili ešte 8. mája a prostriedky prevyšujúce 4 milióny eur vyzbierali za rekordne rýchly čas, a to 22 dní. Slovenská občianska spoločnosť sa tak pridala k muničnej iniciatíve českej vlády po tom, čo tak odmietol urobiť premiér Robert Fico a vláda SR.

Pokračovanie zbierky

Vojna proti Ukrajine zo strany ruského agresora ani zďaleka nekončí a naši susedia muníciu stále potrebujú ako soľ, aby sa útokom dokázali brániť. Preto sme sa v Mier Ukrajine rozhodli v zbierke pokračovať. V záujme bezpečnosti Slovenska a celého európskeho kontinentu musí Ukrajina túto vojnu vyhrať,” povedal Marián Kulich z občianskeho združenia Mier Ukrajine.

Ako informovali iniciátori úspešnej zbierky na muníciu Blaščák a Šimíček v humanitárnych aktivitách na pomoc Ukrajine chcú pokračovať aj naďalej. Spolu s ďalšími fotografmi a novinármi organizujú ďalšiu zbierku na sanitky a rušičky dronov.

Sanitky pre Ukrajinu

V muničnej zbierke sme splnili, čo sme sľúbili a teraz spúšťame pokračovanie úspešnej zbierky ‚Sanitky pre Ukrajinu‘. Chceme poprosiť našich darcov, aby pomáhali aj naďalej,” povedal Šimíček s tým, že v rámci tejto zbierky doteraz vyzbierali viac než 550-tisíc eur, vďaka čomu sa k medikom na fronte dostane viac než 70 sanitiek a terénnych áut.

Partnerom zbierky na muníciu je aj darcovská platforma, ktorá od začiatku invázie zbiera prostriedky na pomoc Ukrajincom na Slovensku, i tým, ktorí musia čeliť dôsledkom vojny v ich domovine. Doteraz na pomoc Ukrajincom a Ukrajinkám vytvorili 390 výziev a získali pre nich 5,1 milióna eur,“ uviedla iniciatíva.

Viac k témam: Iniciatíva Mier Ukrajine, rusko-ukrajinský konflikt, Vojenská pomoc Ukrajine, Zbierka Munícia pre Ukrajinu
Zdroj: SITA.sk – Munícia za štyri milióny eur zo slovenskej zbierky je už na Ukrajine, iniciatíva chce pomáhať aj naďalej © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajinci zasiahli ropný terminál na okupovanom Kryme, v blízkosti zariadenia vypukol požiar

Pri termináli v meste Feodosija vypukol požiar.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *