Home / SVET / Fico sa pri Užhorode stretol so Šmyhaľom, rokovali o obnove Ukrajiny a témou bol aj jej vstup do Únie (video)

Fico sa pri Užhorode stretol so Šmyhaľom, rokovali o obnove Ukrajiny a témou bol aj jej vstup do Únie (video)

7.10.2024 (SITA.sk) – Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli v blízkosti mesta Užhorod. Pre ministrov i premiérov išlo aj o príležitosť zhodnotiť posun v spoločných projektoch, na ktorých sa dohodli na jar počas rokovania v Michalovciach.

O stretnutí informuje Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Rozvoj pohraničných regiónov

Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) vo svojom úvodnom príhovore zdôraznil dôležitú rolu rozvoja pohraničných regiónov a jeho pozitívne dopady na oboch stranách hraníc. V tomto smere podľa slovenského premiéra vnímame aj budúcu rekonštrukciu a obnovu Ukrajiny.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Chceme s vami spolupracovať tam, kde je to reálne a kde vieme byť maximálne užitoční,“ uviedol Fico. Avizoval tiež prípravu ďalšieho balíka materiálnej a humanitárnej pomoci slovenskou vládou.

Núdzové dodávky elektriny

Na svojho ukrajinského kolegu Denysa Šmyhaľa apeloval, aby spresnil požiadavky Ukrajiny pred blížiacou sa zimou, a tak mohla byť pomoc zo strany Slovenska čo najefektívnejšia.

Predseda vlády SR v súvislosti s tým avizoval, že Slovensko bude pokračovať v núdzových dodávkach elektriny pre Ukrajinu. Zároveň má v pláne otvoriť tému energetickej pomoci pre nášho východného suseda na pôde Európskej únie.

„Slovensko rovnako pripravuje aj vojenskú pomoc Ukrajine zameranú na nesmrtiace prostriedky,“ informovali z úradu vlády.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Vstup Ukrajiny do Únie

Fico, podobne ako v minulosti, akcentoval plnú podporu Slovenska pre vstup Ukrajiny do Európskej únie. SR tiež Ukrajine ponúka svoje skúsenosti s prístupovými rokovaniami.

„Sme solidárni s Ukrajinou a želáme vám čo najrýchlejší mier. Ten mier musí byť spravodlivý, udržateľný, musíte mať bezpečnostné záruky a predovšetkým musí byť rešpektovaná územná integrita Ukrajiny. A v tomto duchu budeme podporovať všetky mierové iniciatívy, ktoré by mohli smerovať k tomuto cieľu,“ uviedol premiér Fico.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v októbri 2024 (fotografie)

Viac k témam: energetická pomoc, Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Humanitárna pomoc, Premiér Slovenskej republiky, rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinská vláda, Ukrajinský premiér, Vojenská pomoc Ukrajine, vojna na Ukrajine, Vstup Ukrajiny do EÚ
Zdroj: SITA.sk – Fico sa pri Užhorode stretol so Šmyhaľom, rokovali o obnove Ukrajiny a témou bol aj jej vstup do Únie (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusi za jeden deň stratili ďalších viac ako tisíc vojakov, hlási ukrajinský generálny štáb

Rusko podľa Kyjeva od začiatku invázie celkovo stratilo už 8 933 tankov, 17 710 obrnených bojových vozidiel pechoty, 19 156 delostreleckých systémov a 1 223 raketometov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *