Home / SLOVENSKO / Riaditeľom Opery Slovenského národného divadla sa stane Rastislav Štúr

Riaditeľom Opery Slovenského národného divadla sa stane Rastislav Štúr

5.10.2024 (SITA.sk) – Riaditeľom Opery Slovenského národného divadla (SND) sa stane od 15. októbra Rastislav Štúr. Informovalo o tom SND s tým, že k tomuto dňu ho vymenuje generálna riaditeľka SND Zuzana Ťapáková. Riaditeľom Umelecko-dekoračných dielní SND sa stal Peter Čanecký.

Som nesmierne rada, že obaja páni, významné umelecké osobnosti, prijali moju ponuku a vracajú sa do SND, kam svojím pôsobením určite patria. Verím, že aj vďaka nim bude SND ako hrdá a elegantná inštitúcia prosperovať a prinášať ľuďom čoraz kvalitnejšie umelecké zážitky,“ uviedla Ťapáková.

Došlo aj k ďalším zmenám

V SND súčasne dochádza aj k ďalším zmenám na riadiacich postoch. Za riaditeľa Úseku generálneho riaditeľa bol k 1. októbru vymenovaný Ladislav Mackanič a riadením útvaru ekonomiky poverili Boženu Hornú.

Ako SND informovalo, Štúr patrí k výrazným umeleckým osobnostiam. Ako absolvent Janáčkovej akadémie múzických umení v Brne debutoval v Opere SND v roku 1996. Odvtedy naštudoval desiatky operných diel, za ktoré získal niekoľko významných ocenení vrátane Ceny Frica Kafendu či Krištáľové krídlo za rok 2017.

Predstavil sa na prestížnych operných scénach a koncertných pódiách Európy i Ameriky, realizoval operné turné v Japonsku, kde dirigoval okrem iných Verdiho operu La traviata s Mariou Guleghina a Petrom Dvorským v titulných postavách. Vynikajúceho slovenského tenoristu sprevádzal aj na koncertoch s Montserrat Caballé. Je vyhľadávaným dirigentom ďalších operných hviezd ako Edita Gruberová, Gabriela Beňačková, Diana Damrau, Lawrence Brownlee, Joseph Calleja, Simon Keenlyside či Pavol Bršlík,“ priblížilo SND a pokračovalo, že Štúr tiež diriguje zahraničné orchestre a je tiež častým hosťom v Národnom divadle v Prahe.

Uvedenie Dvořákovej opery v Pekingu

K jeho zaujímavým projektom patrilo napríklad uvedenie Dvořákovej opery Rusalka v NCPA Opere v Pekingu, a teda historicky prvé uvedenie českej opery v Číne a prvé uvedenie opery s použitím 3D technológie na svete.

Rastislav Štúr bol dirigentom i šéfdirigentom Opery SND a v rokoch 2018 až 2021 aj riaditeľom tohto umeleckého súboru,“ dopĺňa SND.

Ak ide o Čaneckého, tak ten je podľa slov SND renomovaným scénografom a kostýmovým výtvarníkom. „Vracia sa na post riaditeľa Umelecko-dekoračných dielní SND, ktorým v uplynulých rokoch svojou profesionálnou a cieľavedomou riadiacou prácou vrátil povesť vysoko odborného pracoviska,“ informovalo divadlo a vyzdvihlo, že je výborným organizátorom a tvorivým umelcom a jeho oceňované výtvarné návrhy môžu diváci poznať nielen zo slovenských, ale aj zahraničných divadiel.

SND spresnilo, že tvorí pre činohru, operu, balet i muzikál a na konte má vyše 250 inscenácií a desiatky televíznych inscenácií a filmov. Svoju tvorbu prezentuje pravidelne na zahraničných výstavách a je tiež pedagógom na Vysokej škole múzických umení.

Do Umelecko-dekoračných dielní SND sa vracia v náročnom období sťahovania pracovísk v súvislosti s rekonštrukciou objektu dielní, kde je jeho pomoc a koncepčná práca mimoriadne potrebná,“ podotklo SND.

Viac k témam: nový riaditeľ, Vymenovanie do funkcie
Zdroj: SITA.sk – Riaditeľom Opery Slovenského národného divadla sa stane Rastislav Štúr © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Keby to bolo na ňom, vojna na Ukrajine sa skončí zajtra, vyhlásil Fico

Premiér sa vyjadril aj americkým voľbám. Ak by podľa neho vyhral Trump, pomohlo by to situácii na Ukrajine.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *