Home / EKONOMIKA / Vyššie príplatky za prácu ohrozujú ekonomiku Slovenska, podľa Grant Thornton treba reformu daní

Vyššie príplatky za prácu ohrozujú ekonomiku Slovenska, podľa Grant Thornton treba reformu daní

BRATISLAVA 13. marca (WebNoviny.sk) – Rozhodnutie Národnej rady SR zvýšiť príplatky za víkendovú prácu, prácu v noci a počas sviatkov zásadne ohrozuje konkurencieschopnosť Slovenska. Tvrdia to predstavitelia poradenskej spoločnosti Grant Thornton.

„Slovensko patrí medzi najdrahšie krajiny v EÚ z hľadiska daňového a odvodového zaťaženia. Ak vláda nezavedie v blízkom čase daňovú reformu, ktorá uľahčí život zamestnancom aj firmám, Slovensko stratí kus svojej konkurencieschopnosti,“ uviedol managing partner poradenskej spoločnosti Grant Thornton Wilfried Serles.

Odporúčame:
Ficova vláda predstaví druhý sociálny balíček, avizuje množstvo „zaujímavých vecí“

Parlament schválil nové príplatky v čase, keď slovenské mzdy rastú historicky rekordným tempom. V poslednom štvrťroku minulého roka stúpli slovenské mzdy aj platy v porovnaní s posledným štvrťrokom 2016 v priemere o 5,2 %. Je to rekordný rast za posledných deväť rokov a koniec tejto rastovej krivky je ešte v nedohľadne. Pre rok 2018 sa odhady pohybujú na úrovni 4,6 %.

„V Grant Thornton na základe zmeny zákona a prakticky nasýteného pracovného trhu na západe Slovenska očakávame, že náklady na mzdy narastú v porovnaní s rokom 2017 výrazne viac ako o 5 %,“ uvádza sa v tlačovej správe spoločnosti.

Neslávna špička Európy

Slovensko pritom podľa poradenskej firmy patrí s odvodovým a daňovým zaťažením na úrovni 35,2 % už dnes v Európe k neslávnej špičke. „Zmenami od mája a nového roka sa zamestnávatelia dostanú pod ešte väčší tlak. Je nezodpovedné, ak vláda takto skokovo a enormne zvyšuje tlak na mzdové náklady bez kompenzácie,“ tvrdí Serles.

Ako upozornil, vo vyspelých štátoch sú príplatky za nočné, ťažkú a víkendovú prácu, a dokonca aj nadčasy daňovo zvýhodnené. „To isté potrebujeme z pohľadu sociálnej politiky aj na Slovensku,“ vysvetľuje Serles.

Odporúčame:
Otvoriť pracovný trh pre cudzincov je nesprávne, tvrdí poslanec Ondrej Dostál

Od mája tohto roka sa na Slovensku zvýšia príplatky za prácu v noci a cez sviatok, či zavedú príplatky za prácu v sobotu a nedeľu. Príplatky za nočnú prácu stúpnu v dvoch etapách.

Od 1. mája tohto roka sa pri nerizikovom zamestnaní príplatok za nočnú prácu zvýši zo súčasných 20 % na 30 % zo sumy minimálnej hodinovej mzdy a od 1. mája budúceho roka na konečných 40 % zo sumy minimálneho hodinového zárobku. V prípade rizikovej práce pôjde od mája tohto roka o zvýšenie z 20 % na 35 % a od 1. mája budúceho roka na 50 % zo sumy minimálnej hodinovej mzdy.

Vyššie príplatky za sviatok

Novelou Zákonníka práce sa tiež zvýši príplatok za sviatok, a to z 50 % na 100 % priemerného zárobku zamestnanca. Príplatok za prácu v sobotu sa od mája tohto roka zavádza v sume 25 % minimálnej hodinovej mzdy a od mája budúceho roka stúpne na 50 % zo sumy minimálnej hodinovej mzdy.

Odporúčame:
Vyššie príplatky za nočnú prácu podľa INESS skomplikujú zamestnávateľom nielen biznis plán

Vyššie príplatky budú mať zamestnanci aj za prácu v nedeľu. Od začiatku mája tohto roka tieto príplatky dosiahnu 50 % zo sumy hodinovej minimálnej mzdy a od mája budúceho roka už budú v sume minimálneho hodinového zárobku.

Spoločnosť Grant Thornton ponúka služby v oblasti auditu, daňového poradenstva, účtovníctva a mzdového účtovníctva. Na Slovensku v súčasnosti zamestnáva v Bratislave a v Prešove spolu cez 70 zamestnancov. K viac ako 700 jej klientom patria dôležité verejné a súkromné spoločnosti, ako aj viacero medzinárodných spoločností.

Viac k témam: dane, Grant Thornton, nočné príplatky, príplatky
Zdroj: Webnoviny.sk – Vyššie príplatky za prácu ohrozujú ekonomiku Slovenska, podľa Grant Thornton treba reformu daní © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Do projektu Právo na prvé zamestnanie sa zapojili desiatky zamestnávateľov, nových pracovníkov školia takmer bezplatne

Projektom podľa ministra Tomáša cielia najmä na mladých ľudí, ktorý skončili strednú alebo vysokú školu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *