Home / SLOVENSKO / Hlas podporí konsolidáciu Slovenska len za dvoch podmienok, Tomáš kritizuje opozíciu pre nedostatok návrhov na opatrenia

Hlas podporí konsolidáciu Slovenska len za dvoch podmienok, Tomáš kritizuje opozíciu pre nedostatok návrhov na opatrenia

29.9.2024 (SITA.sk) – Strana Hlas-SD je pripravená podporiť konsolidáciu Slovenska, avšak iba za dvoch podmienok. Podľa ministra práce Erika Tomáša musí byť do konca roka prijatý zákon o minimálnej mzde, ktorý ju stanoví na úrovni 60 percent priemernej mzdy a zároveň musia byť dofinancované samosprávy.

„Bez týchto podmienok nebude podporený konsolidačný balík,“ oznámil Tomáš v nedeľnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike. Minister Tomáš tiež zdôraznil, že za 11 mesiacov vo funkcii plní sľuby týkajúce sa 13. dôchodku a programového vyhlásenia vlády. Kritizoval opozíciu za nedostatok návrhov na opatrenia konsolidácie.

Progresívna a nie degresívna daň

„Keby ste v Progresívnom Slovensku (PS) predstavili opatrenia, tak isto by to bolo bolestivé pre ľudí, preto ste to neurobili,“ povedal minister. Poslanec Ivan Štefunko (PS) v diskusii reagoval, že hoci koalícia prišla s konsolidačným balíkom, upozornil na jeho dôsledky.

„Prvé tri mesiace vo vláde ste riešili trestný zákon. Nové zbytočné ministerstvo. A konsolidácia? Ja mám pocit, že Vaše spory sú podobné ako medzi Sulíkom a Matovičom,“ povedal Štefunko a dodal, že štát v skutočnosti zvyšuje DPH o 3 percentá.

„Sociálno-demokratické strany by mali robiť progresívnu daň, a nie degresívnu daň. A vy ste urobili promilionársku daň, lebo sa znížila daň z dividend. Čiže podnikatelia tu nebudú investovať, ale vyberať si zisky,“ vysvetlil Štefunko.

Paušalizácia a zavádzanie

Minister Tomáš obvinil poslanca Štefunka z paušalizácie a zavádzania. Poukázal na to, že tzv. milionárska daň už platí dávno a nekorektne prezentoval aj DPH, ktorá sa podľa Tomáša v mnohých prípadoch znižuje, napríklad v prípade potravín a energií.

„Hľadáme ešte aj energo pomoc v hodnote 100 miliónov eur, ale chceme ju urobiť adresnejšie,“ dodal Tomáš.

Viac k témam: dofinancovanie samospráv, DPH daň z pridanej hodnoty, Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), konsolidácia, konsolidácia verejných financií, Minister práce sociálnych vecí a rodiny SR, zákon o minimálnej mzde
Zdroj: SITA.sk – Hlas podporí konsolidáciu Slovenska len za dvoch podmienok, Tomáš kritizuje opozíciu pre nedostatok návrhov na opatrenia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Maďarská aliancia si zvolila nového predsedu, je ním dlhoročný predseda mládežníckej organizácie

Podľa vlastných slov sa v novej pozícii plánuje sústrediť na vytvorenie modernej a konštruktívnej strany.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *