Home / SLOVENSKO / Združenie miest a obcí upozornilo na nedostatok financií ohrozujúci budúcnosť športu na Slovensku

Združenie miest a obcí upozornilo na nedostatok financií ohrozujúci budúcnosť športu na Slovensku

29.9.2024 (SITA.sk) – Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vyjadrilo uznanie a poďakovanie všetkým školám, športovým klubom a samosprávam, ktoré sa aktívne zapojili do tohtoročného Európskeho týždňa športu (ETS), ktorý sa uskutočňuje od 23. do 30. septembra.

Napriek pozitívnej účasti však ZMOS upozornil, že podpora miestneho športu v nadchádzajúcich rokoch nie je zabezpečená, a že to nie je iba o dofinancovaní výpadku 50 miliónov eur do konca tohto roka.

Miestne samosprávy podľa predsedu ZMOSu Jozefa Božika, zohrávajú kľúčovú úlohu v podpore detského a mládežníckeho športu, ktorý je dôležitý pre fyzický a sociálny vývoj detí.

Otázka dofinancovanie 50 miliónov

„Viac ako 90 percent financovania detského a mládežníckeho športu pochádza z rozpočtov miest a obcí. Bez tejto podpory by mnohé športové kluby a aktivity nemohli fungovať,“ zdôraznil Božik. Ročné výdavky miest a obcí na podporu športových aktivít sú v desiatkach miliónov eur a zahŕňajú aj investície do modernizácie a údržby športovísk.

„Mestá a obce financujú prevádzku športovísk, ako sú plavárne, športové haly, zimné a futbalové štadióny,“ dodal Božik. Tiež upozornil na rastúci problém so zdravím detí a potrebu venovať sa športu na školách. ZMOS upozornil, že súčasná situácia presahuje otázku dofinancovania výpadku 50 miliónov eur do konca tohto roka.

Chýbajúce zdroje pre nadchádzajúce roky

„Problémom sú chýbajúce zdroje pre nadchádzajúce roky, ktoré vznikli v dôsledku vládnych rozhodnutí z minulých období,“ uviedol Božik a dodal, že bremenom sú aj avizované 1100-eurové odmeny aj s odvodmi, na ktoré samosprávy nemajú prostriedky v rozpočtoch pre budúci rok.

„Samosprávy nemajú odkiaľ tieto peniaze zobrať, budú nútené zrušiť podporu športu a kultúry. Ak vláda nepristúpi k riešeniu týchto chýbajúcich zdrojov, dôsledky budú pre miestne komunity závažné, s okamžitým dopadom na kvalitu života a miestny rozvoj,“ uzavrel Božik.

Viac k témam: Európsky týždeň športu, Financovanie športu, mestá a obce, nedostatok financií, Ohrozenie
Zdroj: SITA.sk – Združenie miest a obcí upozornilo na nedostatok financií ohrozujúci budúcnosť športu na Slovensku © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Arcibiskup Bober vyzýva poslancov na vzájomnú úctu a rešpekt, biskupi odmietajú znevažovanie a urážanie oponentov

Predseda Konferencie biskupov Slovenska žiada, aby bola pri rokovaniach zachovaná úcta.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *